Yleisin lasten esittämä kysymys on ”Miksi?” Ja toisinaan on vaikea löytää oikeaa vastausta.
Halu tietää ja ymmärtää on arvokasta. On tärkeää, että lapset saavat oikeita vastauksia ymmärrettävästi selitettynä. Vastaukset kannustavat heitä kysymään lisää, ja se on paras tapa oppia.
Koulutus – erityisesti luonnontieteiden opetus – on tässä avainasemassa. Meidän on rohkaistava oppilaiden uteliaisuutta, jotta he eivät turhaan arastelisi luonnontieteitä. Tarvitsemme huippututkijoita ja innovoijia, jotta voimme vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Näin syntyi idea ”Tutkijat kouluissa” -aloitteesta, jossa kutsutaan tutkijoita osallistumaan oppitunneille perus- tai keskiasteen kouluissa keskustelemaan tutkimusaiheistaan oppilaiden kanssa.
Tutkijat ovat mukana esimerkiksi ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, terveyteen, elintarvikkeisiin tai ympäristöön liittyvissä hankkeissa. Ennen kouluvierailua tutkijoille annetaan koulutusta siitä, miten he voisivat parhaiten viestiä työstään nuoremmalle yleisölle. Opettajat saavat puolestaan tutkijoilta koulutusta, joka auttaa heitä ymmärtämään käsiteltävää asiaa. Oppilaat voivat myös vierailla laboratorioissa, ja heitä pyydetään ratkaisemaan tieteellisiä ongelmia.
Aloitteella halutaan tavoittaa erityisesti tytöt ja nuoret naiset. Tiedämme, että tytöt suoriutuvat koulussa luonnontieteissä vähintään yhtä hyvin kuin pojat, mutta luonnontieteiden, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan aloilla työskentelee huomattavasti vähemmän naisia kuin miehiä. Siksi aloitteessa keskitytään erityisesti tyttöihin ja naisiin.
Aloite rahoitetaan Marie Skłodowska-Curie -toimista, joilla tuetaan tutkijoiden urakehitystä ja jatkokoulutusta.