Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

EU eh­dot­taa nopeaa kä­sit­te­lyä kai­vos­lu­vil­le – aje­taan­ko pi­ka­kais­tal­la luon­to­ar­vo­jen yli?

EU:n lakiesitys lisää kriittisten raaka-aineiden kaivamista pohjoisen maaperästä, jossa arvotavaraa on enemmän kuin muualla. Kaivannaisalan tutkimusta Oulun yliopistossa johtava Saija Luukkanen korostaa, että kaivosten luvitus sovitetaan ympäristöarvoihin.

Terrafamen kaivos ja metallitehdas toimii Talvivaarassa Sotkamossa. Talvivaarassa jalostetaan nikkelikobolttisulfidia käyettäväksi litiumioniakkujen valmistukseen.
Terrafamen kaivos ja metallitehdas toimii Talvivaarassa Sotkamossa. Talvivaarassa jalostetaan nikkelikobolttisulfidia käyettäväksi litiumioniakkujen valmistukseen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

EU:lla on kiire ryhtyä kaivamaan kriittisiä raaka-aineita omasta maaperästä ja vähentämään riippuvuutta Kiinan jalometallituotannosta.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla lakiehdotuksen, jonka tarkoituksena on parantaa omavaraisuutta esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa tarvittavissa mineraaleissa ja helpottaa kaivosten perustamista.

Lakipaketin sisällöstä käydään vielä useat neuvottelut EU:ssa, mutta Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikön Oulu Mining Schoolin johtaja, professori Saija Luukkanen uskoo kiinnostuksen kasvavan Pohjois-Suomen rikkaisiin esiintymiin.

– Suomessa on monipuolisesti malmipotentiaalia ja toimivia kaivoksia sekä kehitteillä olevia kaivoshankkeita. Merkittävintä potentiaali on Lapissa ja Itä-Suomessa.

Kriittiset raaka-aineet tarkoittavat metalleja, joiden saatavuus voi kriisin oloissa heikentyä tai loppua kokonaan.

Tähän saakka riippuvuus EU:n ulkopuolisesta tarjonnasta on ollut suuri.

– On huomioitavaa, että useat kriittisistä raaka-aineista ovat kriittisiä myös huoltovarmuuden kannalta, Luukkanen sanoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.