Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Entinen po­li­tii­kan su­per­täh­ti saa etsiä ura­mah­dol­li­suuk­sia – Pää­mi­nis­te­rin tehtävä ku­lut­taa kasvot ja hor­jut­taa jopa uskoa ih­mi­siin, rää­kis­tä sel­vin­neet ker­to­vat

Sanna Marin ja Alexander Stubb ovat kumpikin oman aikansa huippupoliitikkoja, mutta pääministerikauden jälkeen arvostus tuntuu olleen suurinta maailmalla. Uuden työn haussa on ollut mutkia monella. Kysyimme kolmelta entiseltä pääministeriltä ja Sauli Niinistöstä uutta kirjaa tekevältä Risto Uimoselta, miksi entinen pääministeri on Suomessa kävelevä uraongelma.

Pääministerin tehtävä on suomalaisen politiikan vaikutusvaltaisin paikka. Samalla se on paineinen ja tuulinen, ellei jopa hirmumyrskyinen.

Alexander Stubbin (kok.) tapauksessa pääministeritausta ei edes riitä varmistamaan oman puolueen presidenttiehdokkuutta.

Viime hallituskausia on kuvannut se, että moni pääministeri on lähtenyt kesken kauden eri tehtäviin. Suurin osa heistä on luonut uuden uran kokonaan politiikan ulkopuolella, osa etsii edelleen paikkansa.

Vain harva ex-pääministeri on palannut rivikansanedustajaksi tai muihin eduskunnan tehtäviin.

Pääministerin paikalta ei ole noustu edes presidentiksi sitten Mauno Koiviston, jonka aikoihin presidentillä vielä oli enemmän suoraa valtaa kuin pääministerillä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.