Elo­ku­va­teat­te­ri­ket­jut Suo­mes­sa ja maail­mal­la odot­ta­vat Hol­ly­woo­din uu­tuuk­sia ennen kuin pää­tök­siä salien avaa­mi­ses­ta tehdään

Oulun Starissa on tehty koronasulun aikana sali- ja vessaremonttia.

STT


Elokuvateatterit voivat avata ovensa uudelleen kesäkuun alussa. Eri ketjuilla ja teattereilla on kuitenkin omat suunnitelmansa. Markkinajohtaja Finnkino saattaa avata salinsa vasta heinäkuun puolivälissä.

Bio Rex Cinemasin toimitusjohtajan Aku Jaakkolan mukaan tarvitaan vuoropuhelu levittäjien kanssa, että saadaan uusia elokuvia ohjelmistoon.

– Ilman ensi-iltoja ei avaamiseen ole olemassa edellytyksiä, Jaakkola sanoo.

Bio Rex Cinemas on Suomen toiseksi suurin elokuvateatteriketju. Jaakkola on myös Suomen elokuvateatteriliiton hallituksen puheenjohtaja.

– Odotamme tarkempia tietoja, mitä rajoituksia on voimassa ja millä jaksolla. Nyt se on vielä hyvin epäselvää.

Kesäkuussa saleihin saisi ottaa kerrallaan 49 katsojaa.

Yleisön halukkuus lähteä elokuviin koronaepidemian jatkuessa on kysymysmerkki.

Jos ihmiset löytävät kesällä elokuvateattereihin, niin Christopher Nolanin tieteiselokuva Tenet voi olla yleisömenestys. Kuvassa Elizabeth Debicki ja John David Washington Tenetin toimintakohtauksessa.
Jos ihmiset löytävät kesällä elokuvateattereihin, niin Christopher Nolanin tieteiselokuva Tenet voi olla yleisömenestys. Kuvassa Elizabeth Debicki ja John David Washington Tenetin toimintakohtauksessa.
Kuva: Courtesy of Warner Bros. Picture

Maailmalla pienet elokuvateatterit pyrkivät avaamaan jopa heti, kun rajoitukset on purettu, mutta ketjut odottavat pidempään. Vaikka esimerkiksi Ranskassa teatterit saavat avata ovensa kesäkuussa, suuret ketjut tähtäävät Finnkinon tapaan vasta heinäkuulle.

Syy on Hollywoodissa. Kuten useimmissa maissa, Suomessakin suosituimmat elokuvat ovat Yhdysvalloista ja kotimaasta, eikä Suomessa tuoda kotimaisia elokuvia ensi-iltaan kesällä.

– Elokuvateattereidemme laajamittainen uudelleen avaaminen riippuu siitä, onko meillä vahva elokuvatarjonta, josta vieraamme voivat nauttia, sanoo Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila.

– Tällä hetkellä laajamittainen tarjonta näyttäisi alkavan Tenetillä ja Mulanilla.

Christopher Nolanin tieteiselokuva Tenet on ensimmäinen koronan jälkeinen suuri Hollywood-elokuva. Sen ensi-iltapäiväksi ilmoitettiin jo viime vuonna 17. heinäkuuta, eikä päivää ole muutettu Yhdysvalloissa tai Suomessakaan. Disneyn uusi Mulan saa näillä näkymin ensi-iltansa 27. heinäkuuta.

Hollywoodin julkaisustrategiaan kuuluu maailmanlaajuinen jakelu lyhyellä aikaikkunalla. Suuret elokuvat julkaistaan markkinointisyistä viikon parin sisällä jopa yli sadassa maassa. Yhdysvallat on tärkein markkina-alue, joten päivät valitaan sen mukaan.

Yhdysvalloissa elokuvateatteriketjujen uskotaan olevan kiinni heinäkuun puoliväliin saakka. Vasta niiden avattua ovat globaalit suurensi-illat taas mahdollisia.

Oulun Starissa odotellaan määräyksiä ja tehdään remonttia
Anssi Juntto

Perinteikkään oululaisen elokuvateatteri Starin yrittäjä Kari Kantala ei osaa vielä sanoa, milloin Tuirassa aletaan taas näyttää elokuvia.

– Ilmeisesti tällä viikolla pitäisi saada aluehallintovirastolta tarkempaa tietoa siitä, milloin aukaistaan ja miten aukaistaan, Kantala toteaa.

– Tietenkin haluaisimme avata mahdollisimman pian, mutta kuunnellaan ensin, millaisia määräykset ja rajoitukset ovat. Ja milloin saadaan uusia elokuvia. Sekin on yksi olennainen osa tätä toimintaa.

Maaliskuussa viimeinen viikko ennen sulkemista oli Starille tuloksellisesti miinusmerkkinen, niinpä nytkään ei ole syytä kiirehtiä avaamaan suinpäin.

– Kyllä se pitää tarkasti miettiä, mikä on järkevää, Kantala sanoo.

Kantala ei ole ehtinyt olla joutilaana korona-aikanakaan, vaan teatterin suljettua ovensa sen kolmos- ja nelossaleissa on tehty remonttia, jossa salien rivivälejä levennetään, porrastusta jyrkennetään ja pinnat uusitaan. Myös kaikki wc-tilat menevät uusiksi.

Remontti ei ollut hetken päähänpisto, vaan sitä oli suunniteltu kuukausia.

– Penkitkin oli tilattu jo ennen kuin koronasta oli mitään tietoa. Eli remontti olisi alkanut joka tapauksessa. Nyt se alkoi toisaalta hyvään aikaan mutta toisaalta hieman haasteelliseen aikaan, kun rahan tulo loppui, Kantala kertoo.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan remontin oli tarkoitus edetä sali ja tila kerrallaan siten, että sillä olisi mahdollisimman vähän haittaa teatteritoiminnalle. Nyt kun teatteri on ollut kiinni, kaikki on voitu repiä auki kerralla.