Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Elo­ku­va-ar­vio: Maail­maa yh­dek­sän­vuo­tiaan pää­hen­ki­lön silmin katsova in­tia­lais­oh­jaus on ylis­tys­lau­lu elo­ku­van voi­mal­le ja lap­suu­del­le

Samayn (Bhavin Rhabari) unelmat kulkevat filminauhalla.
Samayn (Bhavin Rhabari) unelmat kulkevat filminauhalla.
Elokuvat

Viimeinen näytös (Last Film Show), Intia / Ranska / Yhdysvallat 2021. Ohjaus: Pan Nalin. Pääosissa: Bhavin Rabari, Bhavesh Shrimali, Dipen Raval. – Plaza & Star, Oulu.

Bollywood-leffoja on muutaman kerran päätynyt Finnkinon Event Cinema -näytöksiin, mutta normiohjelmistossa intialainen elokuva on vielä suurempi harvinaisuus. Kiinnostuneiden kannattaa nyt käyttää tilaisuus hyväkseen, sillä Viimeinen näytös on vieläpä erinomainen tuttavuus.

Viimeinen näytös on ylistyslaulu elokuvan voimalle lapsen näkökulmasta, ja sitä onkin verrattu Giuseppe Tornatoren kasarisuosikkiin Cinema Paradiso. Ohjaaja-käsikirjoittaja Pan Nalinin omiin lapsuuskokemuksiin osittain pohjaava Viimeinen näytös katselee maailmaa 9-vuotiaan Samayn (Bhavin Rabari) silmin.

Samay asustaa kyläpahasen rautatieaseman liepeillä, missä hänen köyhtynyt isänsä (Diven Raval) toimii teenmyyjänä. Päästyään ensimmäistä kertaa elokuviin Samay on koukussa, vaikka isä ei moisia huvituksia hyvällä katso. Eletään ympäristössä, jossa lasten ruumiillinen kurittaminen on arkipäivää.

Kun liputta katsominen käy riskaabeliksi, Samay tekee vaihtokaupan koneenkäyttäjä Fazalin (Bhavesh Shrimali) kanssa: hän pääsee tirkistelemään filmejä konehuoneessa vastineeksi äitinsä lounaslaatikoista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.