
Oululaisen kirjailijan Maria Burrowin suvussa on ollut kilpikonnia lemmikkieläiminä 1960-luvulta lähtien. Hän muistaa, kuinka kävi lapsena molempien mummujensa luona hoitamassa niitä.
Nyt Burrowin perheessä on yksi kilpikonna, ja toinen on hoidossa hänen vanhemmillaan. Kilpikonnien sielunelämä kulkee tiiviisti mukana myös Burrowin Mindfulnesseläin-esikoiskirjassa.
Kyseessä on selviytymistarina. Se kertoo, kuinka on mahdollista voittaa uupumus ja masennus. Kirja kutsuu lukijan pohtimaan, voiko eläimiltä oppia jotain. Kirja sisältää tarinoita kilpikonnista tunnistaen rauhallisen matelijan myös viisaana mindfulnesseläimenä.
Burrowin mukaan kilpikonnat ovat mielenkiintoisia otuksia, hieman salaperäisiä. Hän kertoo välillä ihmettelevänsä, mitä niiden päässä liikkuu. Kilpikonnat ovat myös persoonia. Niillä on erilaisia luonteita.
– Eläimillä on taito tuoda ihmiset nykyhetkeen. Ne auttavat rauhoittumaan ja keskittymään hetkeen. Eläinten kanssa on helppo unohtaa murheet, Burrow toteaa.
Ihminen voi uupua liian suorittamisen keskellä. Kilpikonnan elämä on puolestaan yksinkertaista, rauhallista ja hidasta.

Unet pahasti kadoksissa
Maria Burrow tietää omasta kokemuksesta, millaisen seitin uupumus ja masennus ihmisen ympärille kutovat. Hän on elänyt rankkaa vauva-aikaa. Koska pikkuinen ei juuri nukkunut, ei äitikään nukkunut.
– Unettomuudesta tuli paha. Siitä sai alkunsa uupumus ja masennus. Veto oli pitkään täysin pois, Burrow kertoo.
Uupunutta ihmistä kohdatessa on tärkeää kuunnella ja olla läsnä. Se, miten masentuneisiin ihmisiin suhtaudutaan, on Burrowin mukaan tuurista kiinni.
– Minä yritin hakea apua aika kauan. Onneksi löytyi ihmisiä, jotka pystyivät auttamaan, Burrow toteaa.
Lopulta hän halusi purkaa ajatuksiaan kirjoittamalla. Uupumus ja masennus, mindfulness sekä kilpikonnien erilaiset ulottuvuudet tuntuivat yhdistyvän mielekkääksi kokonaisuudeksi. Kirja syntyi lopulta parissa, kolmessa vuodessa.
– Tavallaan koen tekeväni mielenterveystyötä. Kokemusten jakaminen on tärkeää vertaistukea. Se voi tuoda helpotusta, kun tietää, että joku muukin on käynyt samaa läpi, Burrow huomauttaa.
Mindfulness on helpottanut hänen oloaan. Tärkeää on oppia tuntemaan myötätuntoa itseään kohtaan. Asioita ja omaa tilannetta voi oppia katsomaan ulkopuolelta ja olla tuomitsematta omia tunteitaan. Niihin ei tarvitse Burrowin mukaan samaistua liikaa.
– Ahdistus liittyy usein tulevaan ja murehtiminen menneeseen. Mindfulnessissa keskitytään elämään hetkessä, Burrow toteaa.
Kirja ei ole kaikesta huolimatta synkkä, vaan siinä on myös paljon huumoria.
– Olennaisena osana on myös coaching ja henkinen kasvu. Se, kuinka itseään pystyy kehittämään ja ajatuksiaan työstämään, Burrow kertoo.

Äänessä kirjastolla
Kirjastaan ja kokemuksistaan Burrow kertoo yleisölle Oulun pääkirjastolla 15. joulukuuta. Keskiviikon kirjailijaa haastattelee ratkaisukeskeinen valmentaja Päivi Kennilä.
Koulutukseltaan Burrow on filosofian maisteri ja LCAF certified coach eli elämäntaitovalmentaja. Kirjoittamisen lisäksi hän työskentelee Oura Health Oy:llä teknisenä asiantuntijana ja sisällöntuotannossa.
Uusia kirjaideoita tulee mieleen koko ajan. Burrow on jo aloittanut kirjoittamaan jopa kahta uutta kirjaa.
– Aika näyttää, mitä niistä tulee, hän sanoo.