Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Edus­kun­ta valitsi Orpon pää­mi­nis­te­rik­si äänin 107–81

Presidentti Niinistö nimittää Orpon hallituksen tänään. Sitä ennen hän myöntää eron Marinin hallitukselle.

Helsinki
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin odotetusti pääministeriksi. Uusi hallitus nimitetään tänään.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin odotetusti pääministeriksi. Uusi hallitus nimitetään tänään.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Eduskunta on valinnut uudeksi pääministeriksi Petteri Orpon (kok.). Hän sai 107 ääntä. Ei-ääniä annettiin 81. Poissa oli 11 kansanedustajaa.

Orpo kiitti kansanedustajia saamastaan luottamuksesta ja totesi odottavansa, että hänen tilalleen valitaan uusi eduskunnan puhemies. Tämä on eduskunnan ohjelmassa huomenna.

Presidentti Sauli Niinistö nimittää Orpon hallituksen tänään. Sitä ennen hän myöntää eron Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle.

Tämän jälkeen uusi hallitus pitää järjestäytymisistunnon, jossa se virallisesti jakaa ministerin tehtävät. Puolueet ovat valinneet ehdokkaansa tehtäviin viikonvaihteessa. Uusien ministerien pitää ennen tehtävään ryhtymistä vannoa virkavala tai antaa virkavakuutus sekä antaa tuomarinvakuutus.

Uudessa hallituksessa on yhteensä 19 ministeriä. Heistä viisi on toiminut aiemmin ministerinä: Orpon ohella kokoomuksen Kai Mykkänen, Antti Häkkänen ja Sanni Grahn-Laasonen sekä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Vanhasta hallituksesta uuteen jatkaa vain Henriksson, joka vaihtaa oikeusministerin salkun opetusministerin pestiin.

Vaihdoksen jälkeen uusi ja vanha hallitus käyvät tervehtimässä Niinistöä Presidentinlinnassa. Niinistö, Orpo ja Marin pitävät tässä yhteydessä puheen.

Hallitusohjelma eduskunnan debattiin

Päivän päätteeksi uusi hallitus vielä ottaa ryhmäkuvan ja pitää tiedotustilaisuuden Säätytalossa, jossa hallitusta neuvoteltiin kasaan poikkeukselliset seitsemän viikkoa.

Kevään eduskuntavaaleista tulee tiistaina kuluneeksi 79 päivää. Se tarkoittaa, että Orpon hallituksen synty on jaetulla ykkössijalla, kun mitataan pisintä hallituksen muodostusaikaa toisen maailmansodan jälkeen. Sotienjälkeinen ennätys olisi siis rikkoutunut keskiviikkona.

Tuhti 240 sivun hallitusohjelma annetaan tänään tiedoksi eduskunnalle. Oppositiopuolueet saavat iskeä hampaansa siihen täysistuntosalissa huomisesta alkaen.