Kaleva selvitti: Täl­lai­nen on Oulun tee­kult­tuu­ri – ­mu­kaan mahtuu muu­ta­kin kuin pus­si­tee­tä

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­nen Jaakko Tai­val­oja tietää, miten tiu­kas­sa huu­me­nuo­ren leima on – siksi hän auttaa nyt muita

Kolumni: So­ti­laal­li­nen tur­val­li­suus ei voi olla tabu jour­na­lis­mis­sa

Bri­tan­nia muun muassa kieltää Ae­rof­lo­tia las­keu­tu­mas­ta maa­pe­räl­leen, Bidenin mukaan ve­nä­läis­ten pank­kien varat jää­dy­te­tään – EU:n uudet pa­kot­teet ulot­tu­vat fi­nans­si­sek­to­ril­le, ener­giaan ja lii­ken­tee­seen

Pääministeri Marinin mukaan EU on valmis koviin ja voimakkaisiin pakotteisiin.

Bryssel
Suomen pääministeri Sanna Marin on illalla Brysselissä järjestettävässä EU-huippukokouksessa.
Suomen pääministeri Sanna Marin on illalla Brysselissä järjestettävässä EU-huippukokouksessa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Euroopan unionin uudet pakotteet Venäjää vastaan ulottuvat finanssisektorille, energiaan, liikenteeseen, kaksikäyttötuotteisiin sekä vientiin ja viisumipolitiikkaan, käy ilmi EU-huippukokouksen päätelmistä.

EU-maiden johtajien kokous on edelleen käynnissä Brysselissä, mutta päätelmät on jo julkaistu. Päätelmistä ei käy ilmi pakotteiden yksityiskohtia.

Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka soveltuvat sekä siviili- että sotilaskäyttöön.

Päätelmien mukaan uuteen pakotepakettiin sisältyy myös henkilöpakotteita, ja EU aikoo laajentaa kriteerejä, joiden perusteella pakotteita voidaan langettaa.

Lisäksi EU-maiden johtajat tukevat yhä uusien henkilö- ja talouspakotteiden valmistelua. Näiden seuraavien pakotteiden piiriin ulotettaisiin myös Valko-Venäjä.

EU oli valmistellut pakotteita jo ennakkoon Venäjän hyökkäyksen varalta. Ennen huippukokouksen alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi odottavansa erittäin voimakasta vastausta Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

– Niin häikäilemätön Venäjän toiminta Ukrainaa kohtaan tällä hetkellä on, että se vaatii erittäin voimakkaan vastauksen Euroopan unionilta, Marin sanoi.

Marinin mukaan tärkeintä on, että EU-maat pysyvät yhtenäisinä. Painetta on myös keskustella siitä, olisiko syytä ryhtyä valmisteltuja pakotteita painavampiin toimiin.

Uusia pakotteita ei kuitenkaan voi ottaa käyttöön kuin "kaupan hyllyltä", vaan kaikki pakotteet on aina valmisteltava huolellisesti, Marin muistutti.

Swift-maksujärjestelmästä sulkeminen yksi vaihtoehto

Etukäteen suurta kiinnostusta kohdistui siihen, sisältyykö pakettiin Venäjän sulkeminen pois kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä. Yhdysvaltojen presidentin Joe Biden kuitenkin kertoi julkistaessaan Yhdysvaltojen uusia pakotteita, ettei Swift-sulkua vielä käytetty, koska eurooppalaiset eivät tue toimea.

– Se on aina vaihtoehto, mutta juuri nyt se ei ole kanta, jota muu Eurooppa haluaa ottaa, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Swift-sulun käyttöä on epäröinyt esimerkiksi Saksa. AFP:n mukaan liittokansleri Olaf Scholz on arvioinut, että maksujärjestelmää ei tulisi sisällyttää tähän pakotekierrokseen, vaan ehkä säästää toimi myöhemmän varalle.

Marin sanoi Brysselissä, että maksujärjestelmäkysymyksestä on syytä keskustella.

– Kaikkeen pitää olla tässä vaiheessa valmis, mutta tähän liittyy varmasti myös sellaisia avoimia kysymyksiä, joihin saamme komissiolta tuoreinta tietoa, Marin sanoi kokoukseen saapuessaan.

Britannia jäädyttää kaikkien suurten venäläispankkien varat

Britannia ilmoitti torstaina omista Venäjän vastaisista pakotteista. Niiden mukaan muun muassa jäädytetään kaikkien suurien venäläispankkien varat sekä lisäksi ne suljetaan pois Britannian rahoitusjärjestelmästä.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi maan langettamista pakotteista torstai-iltana.
Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi maan langettamista pakotteista torstai-iltana.
Kuva: SIMON DAWSON / NO10 DOWING STREE

Ilmoittaessaan pakotteista pääministeri Boris Johnson sanoi parlamentissa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin "ei voi koskaan puhdistaa käsiään Ukrainan verestä".

Pakotteet estävät myös Venäjän valtiota ja suuria venäläisyhtiöitä lainaamasta rahaa Britannian markkinoilta. Lisäksi venäläisten talletuksille brittipankkien tileille tulee rajoitus.

Lähipäivien aikana Britanniasta lopetetaan huipputeknologisten tavaroiden sekä öljynjalostamolaitteiden vienti Venäjälle.

Lisäsi venäläisen lentoyhtiön Aeroflotin koneilta kielletään laskeutuminen Britannian maaperälle.

Biden: Huipputeknologian vienti Venäjälle lopetetaan

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Venäjään kohdistetaan uusia, voimakkaita pakotteita. Esimerkiksi venäläisten suurten pankkien varat jäädytetään ja huipputeknologian vienti Venäjälle lopetetaan, Biden kertoi.

Venäjän sulkeminen kansainvälisestä Swift-maksuvälinejärjestelmästä on Bidenin mukaan aina myös vaihtoehto.

Biden kertoi, että G7-maiden johtajat olivat yksimielisiä Ukrainaan hyökänneen Venäjän vastaisista pakotteista. Rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajat pitivät videoyhteydellä kokouksen tänään illalla.

Biden korosti, että pakoterintamassa ovat Yhdysvaltain lisäksi muiden muassa EU, Britannia ja Kanada.