Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Bri­tan­nia il­moit­ti tu­ke­van­sa Suomen ja Ruotsin oi­keut­ta päättää tu­le­vai­suu­des­taan, Ukraina kiistää pom­mit­ta­neen­sa ve­nä­läis­kau­pun­ke­ja

Venäjä syytti Ukrainaa iskusta rajakaupunkiin, Ukrainan mukaan kyse on Venäjän lavastuksesta.

Tuhottu Andriivkan kylä Ukrainassa Kiovan lähellä. Kuva otettu 11. huhtikuuta.
Tuhottu Andriivkan kylä Ukrainassa Kiovan lähellä. Kuva otettu 11. huhtikuuta.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Britannian mukaan Suomi ja Ruotsi saavat päättää tulevaisuudestaan ilman, että siihen puututaan. Britannian ulkoministeri Liz Truss kirjoitti torstaina Twitterissä, että Britannia aikoo tukea maiden päätöstä, mitä ikinä Suomi ja Ruotsi päättävätkään tehdä Naton suhteen.

Trussin mukaan Venäjän uhkauksissa Pohjoismaita ja Baltian maita kohtaan ei ole mitään uutta, ja ne vain vahvistavat yhtenäisyyttä.

Muun muassa Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev varoitti torstaina Telegram-kanavallaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi seurauksensa. Niihin kuuluisivat lisäjoukot Suomen rajalla ja Venäjän laivaston lisääntynyt läsnäolo Suomenlahdella.

Myös Venäjän varapääministeri Aleksandr Grushko on ilmoittanut, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi "epätoivottaviin seurauksiin".

Ukrainan parlamentti: käynnissä on kansanmurha

Ukrainan parlamentin mukaan maassa on käynnissä kansanmurha. Kansanedustajat hyväksyivät torstaina päätöslauselman, jossa Venäjän armeijan toimet luokiteltiin kansanmurhaksi.

– Venäjän asevoimien teot eivät ole vain rikollista aggressiota, vaan niiden tavoitteena on systemaattinen ja johdonmukainen Ukrainan kansan, sen identiteetin, itsemääräämisoikeuden ja riippumattoman kehityksen tuhoaminen, sanottiin parlamentin hyväksymässä tekstissä.

Venäjän odotettiin edelleen jatkavan suurhyökkäyksensä valmistelua Donbassin alueelle samalla kun se jatkaa umpimähkäisiä iskujaan asustusalueille, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä Ukraina-katsauksessaan torstaina.

– Urbaanit keskukset ovat joutuneet Venäjän tekemien toistuvien, umpimähkäisten iskujen kohteeksi koko sodan ajan. Kramatorskin ja Kostjantynivkan kaupungit ovat todennäköisesti Venäjän seuraavia kohteita samankaltaisille väkivaltaisuuksille, tiedustelu kirjoitti.

Viime perjantaina Venäjän tekemässä iskussa Kramatorskin rautatieasemalle kuoli yli 50 ihmistä. Kramatorsk on kuulunut tärkeimpiin raideliikenteen solmukohtiin, joiden kautta siviilejä on yritetty saada pois Itä-Ukrainasta.

Siviilien evakuointeja taistelujen alta oli määrä jälleen torstaina yrittää humanitaarisia käytäviä pitkin maan itä- ja eteläosista.

Ukraina kiisti Venäjän väitteet iskusta

Venäjä syytti torstaina Ukrainaa eteläisen rajakaupunkinsa pommittamisesta. Venäjän mukaan Klimovon kaupungin tulituksessa olisi haavoittunut seitsemän ihmistä, heidän joukossaan pieni lapsi.

Klimovo sijaitsee Brjanskin alueella, kymmenkunta kilometriä Ukrainan rajasta.

Venäjän väitteen mukaan kaupunkiin hyökkäsi kaksi taisteluhelikopteria, jotka tekivät yhteensä kuusi ilmaiskua asuintaloihin. Viranomaiset eivät kertoneet mitään syytä, joka olisi selittänyt, miksi Ukraina iski pikkukaupunkiin.

Ukraina kiisti myöhemmin Venäjän väitteet. Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston mukaan Venäjä lavastaa "terrorihyökkäyksiä" omassa maassaan, jotta se saisi aikaan Ukrainan vastaista hysteriaa.

Tietoa Ukrainan väitetystä hyökkäyksestä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.