Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Bak­tee­ri-in­fek­tion riski on ko­hon­nut Oulun ran­ni­kon ui­ma­ve­sis­sä – THL: jos vas­tus­tus­ky­ky on hei­ken­ty­nyt, me­ri­ve­sis­sä uimista kan­nat­taa välttää

Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimässä, suolapitoisessa vedessä. Arkistokuva.
Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimässä, suolapitoisessa vedessä. Arkistokuva.
Kuva: Teija Soini

THL tiedottaa, että helteet ovat lisänneet riskiä saada vakava bakteeri-infektio Suomen rannikkovesistä. Riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa. Suurin riski on Oulun ja Vaasan edustalla sekä Turun saaristossa ja Suomenlahdella.

Tavallisimmin Vibrio-suvun bakteerit aiheuttavat tartuntoja haavaumien kautta ihoinfektioina. Uimareille voi aiheutua myös ulkokorvan tulehduksia ja bakteeripitoista uimavettä nieltyä lieväoireisen vatsataudin.

Vereen päätynyt bakteeri voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa vakavimmillaan jopa potilaan menehtymisen. Jos vastustuskyky on heikentynyt lääkityksen tai sairauden vuoksi, THL ohjeistaa tiedotteessaan välttämään uimista riskialueilla. Vibriotartunnan riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat pysyvät korkeina.

Infektioita aiheuttavat Vibrio-suvun bakteerit eivät lisäänny sisämaan makeissa vesissä vaan lämpimissä, suolapitoisissa vesissä. Tänä vuonna Vibrio cholerae -tartuntoja on todettu tähän mennessä kolme kappaletta ja Vibrio vulnificus -tartuntoja yksi. Aiemmin helteet ovat lisänneet infektioriskiä vuosina 2014 ja 2018.