Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Au­rin­ko­voi­ma­puis­tot kiin­nos­ta­vat Poh­jois-Poh­jan­maan ete­lä­osas­sa – 25 eril­lis­tä aluetta il­moit­tau­tui mukaan kar­toi­tuk­ses­sa

Tällä hetkellä tiedossa on 25 erillistä aluetta aurinkovoimapuistoksi Nivalassa, Haapajärvellä, Pyhäjärvellä, Kärsämäellä, Reisjärvellä ja Sievissä.

Yksittäisten aurinkopaneelien tehot ovat kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa ja hankkeiden laajuus on kasvussa myös Suomessa.
Yksittäisten aurinkopaneelien tehot ovat kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa ja hankkeiden laajuus on kasvussa myös Suomessa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Nivala-Haapajärven seutu  (NIHAK)on selvittänyt energiayhtiöiden ja maanomistajien kiinnostusta aurinkovoimapuistojen rakentamiseen. Tällä hetkellä tiedossa on 25 erillistä aluetta aurinkovoimapuistoksi Nivalassa, Haapajärvellä, Pyhäjärvellä, Kärsämäellä, Reisjärvellä ja Sievissä.

Yhteenlaskettuna nämä alueet voisivat tuottaa sähköä jopa 60 000 omakotitalon vuosikulutusta vastaavan määrän.

Seudullinen kehitysyhtiö Nivala-Haapajärven seutu kartoitti yhteistyössä kuntien kanssa aurinkovoimaloiden rakentamiseen sopivia 10–100 hehtaarin alueita viime syksyn aikana.

– Energiayhtiöt hakevat nyt sopivia maa-alueita laajojen aurinkovoimahankkeiden toteuttamiseen. Meihin on ollut tähän mennessä yhteydessä kymmenen toimijaa, joista kotimaisia yhtiöitä on kahdeksan, kertoo NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Kimmo Niskanen tiedotteessa.

Aurinkovoimapuistot ovat herättäneet kiinnostusta myös maanomistajien keskuudessa, sillä ne ovat yksi keino saada pitkäaikaista vuokratuloa.

– Aurinkovoimahankkeet tuovat mukanaan merkittävän määrän yksityisiä investointeja. Alueen yrityksille ne tuovat monenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia infrarakentamisesta erilaisiin palveluihin sekä huoltoon ja kunnossapitoon. Kunnille ne merkitsevät verotulojen lisäksi mahdollisuutta vaikuttaa hiilineutraalisuustavoitteisiin ja päästövähennyksiin, NIHAKin toimitusjohtajan Toni Krankkala kommentoi.

Sähköverkkojen läheisyys etuna

Pyhäjärvelle ja Nivalaan rakennetaan yhteensä teholtaan 75 megawatin aurinkopuistot noin 160 hehtaarin alueelle Skarta Energyn ja Solarigo Systemsin hankkeessa.

NIHAKin kartoittamien uusien alueiden yhteenlaskettu koko on 1540 hehtaaria. Kartoitettujen alueiden aurinkoenergian potentiaali on nin kymmenkertainen nyt rakentuviin puistoihin nähden.

– Tämän alueen yhtenä etuna on sähköverkkojen läheisyys. Energiansiirtoon voidaan hyödyntää usein olemassa olevia siirtoyhteyksiä ja sähköasemia, jotka on toteutettu esimerkiksi tuulipuiston tai muun rakentamisen tarpeisiin, Niskanen toteaa.

Yhtenä vaihtoehtona ovat myös niin kutsutut hybridipuistot, joissa yhdistyvät tuuli- ja aurinkovoima sekä akkuratkaisut. Aurinkoenergian ja tuulivoiman tuotanto voivat toimia rinnakkain siten, että molemmat tuotantomuodot tasaavat tuotannon vaihteluja.