Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Arvio: Droo­ni­ku­vat yh­dis­tet­ty­nä mik­ro­skoop­pi­ku­viin luovat suuria ja pieniä sym­bioo­se­ja tai­tei­li­jan teos­ko­ko­nai­suu­des­sa

Planetaarinen mittakaava limittyy Kotryna Ula Kiliulyten teoksissa yksityiseen elämänkulkuun.

Näkymä Kotryna Ula Kiliulyten teoskokonaisuudesta Arctic Swell.
Näkymä Kotryna Ula Kiliulyten teoskokonaisuudesta Arctic Swell.

Skotlannissa asuvan taiteilija Kotryna Ula Kiliulyten (s. 1986 Vilna, Liettua) teoskokonaisuus Arctic Swell rakentuu neljään osaan (lukuun) jaetusta videoteoksesta sekä pysäytyskuvista ja julkaisusta.

Eri osat sulautuvat yhteen niin, että kokonaisuuden voi nähdä myös yhtenä gallerian laajuisena installaationa. Tila on yleisilmeeltään hämärä, videonäyttöjen, elektroluminesoiville kalvoille tulostettujen valokuvien ja oranssien LED-nauhojen valaisema.

Valon ja hämärän kontrasteineen näyttely oikeastaan muistuttaa aika paljon edeltäjäänsä tässä samassa näyttelytilassa, valotaiteeseen keskittynyttä Material Light -kokonaisuutta. Hetken voi luulla, että tämä on sille jatkoa.

Arctic Swell alkoi muotoutua, kun Kiliulyte työskenteli Oulussa ja Lapissa osana On the Edge -residenssiohjelmaa vuonna 2020. Teoksesta voikin tunnistaa useita pohjoiseen liittyviä elementtejä.

Droonin silmin tarkastellut lumiset metsämaisemat on rakennettu digitaalisesti, mutta videoilta löytyy kohtauksia myös todellisen elämän tutuista toimista, kuten marjanpoiminnasta ja saunomisen rituaaleista.

Näkymä Kotryna Ula Kiliulyten teoskokonaisuudesta Arctic Swell.
Näkymä Kotryna Ula Kiliulyten teoskokonaisuudesta Arctic Swell.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.