Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Antti Tuisku tekee paluun keik­ka­la­val­le ko­ro­nas­ta huo­li­mat­ta – Valittu kansa kuul­laan en­sim­mäis­tä kertaa livenä net­ti­kei­kal­la

Musiikin lisäksi luvassa on myös keskustelua uskontoa käsittelevän levyn teemoista piispa Teemu Laajasalon kanssa.

Antti Tuiskun ensi kesäksi suunnitellut keikat peruttiin. Kuva on vuoden 2017 Qstockista.
Antti Tuiskun ensi kesäksi suunnitellut keikat peruttiin. Kuva on vuoden 2017 Qstockista.
Kuva: Matti Räty


Antti Tuiskulla piti olla kesällä näyttävä paluu lavoille. Sovittuina oli useita festivaaleja ja kaksi loppuunmyytyä konserttia Helsingin Olympiastadionilla. Pari viikkoa sitten ilmoitettiin, että stadionin tilaisuudet siirretään ensi vuoden kesäkuuhun koronatilanteen takia.

Tuisku aikoo silti esittää omaa musiikkiaan ensimmäistä kertaa yleisölle miltei kahden vuoden keikkatauon jälkeen. Paluu on poikkeusaikaan myös poikkeuksellinen. Tuisku esittää helmikuussa julkaistun Valittu kansa -albuminsa livestream-keikkana. Nettikeikka järjestetään kesäkuussa.

Laulajan mukaan nettikeikalla ei ole tarkoitus korvata peruuntuneita keikkoja.

– En halunnut väkisin lähteä tekemään livestream-keikkaa sen takia, että se on in ja pop juttu, jota kaikki muutkin artistit tekevät. Ajattelin, että jos minulle tulee omasta mielestäni tosi hyvä, kuninkaallinen ajatus siitä, mikä perustelisi sen livestream-keikan, niin sitten teen sen, Tuisku kertoo.

Ainutlaatuinen idea syntyi kevään aikana. Artisti aikoo esittää tuoreimman albuminsa kaikki kappaleet sekä keskustella levyn teemoista livenä Helsingin hiippakunnan piispan Teemu Laajasalon kanssa.

Uskonnollisilla teemoilla ja symboliikalla leikittelevä Valittu kansa on saanut kriitikoilta kiitoksia, mutta kuuntelijoilta kehujen lisäksi arvostelua. Tuiskun mukaan monet kokivat levyn loukkaavana. Laulaja käsittelee kappaleissaan muun muassa pettämistä, uskonsa menettämistä ja toisten tuomitsemista sekä haistattaa pitkät ”jonnekin tuonne yläkertaan”.

– Se ei ole uskonnollinen teos, vaan tämän ajan albumi elämän isoista kysymyksistä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo keskustelee livestream-keikan yhteydessä Antti Tuiskun tuoreen Valittu kansa -levyn teemoista.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo keskustelee livestream-keikan yhteydessä Antti Tuiskun tuoreen Valittu kansa -levyn teemoista.
Kuva: Mauri Ratilainen

Erikoiskeikalla Tuiskua kiinnostaa kuulla, millaisia ajatuksia piispa Laajasalolla on herännyt albumista.

– Mielenkiintoista päästä istumaan Teemun kanssa sellaiseen paikkaan, missä sensuroimatta käydään brutaalirehellistä keskustelua siitä, miten näitä laulujen aiheita pystytään lähestymään monelta eri kantilta.

– Olen yrittänyt sanoa ihmisille, että on tärkeää antaa itselleen lupa surra ja käydä kaikki mahdolliset tunnetilat läpi, Antti Tuisku sanoo.
– Olen yrittänyt sanoa ihmisille, että on tärkeää antaa itselleen lupa surra ja käydä kaikki mahdolliset tunnetilat läpi, Antti Tuisku sanoo.
Kuva: Matti Räty

Myös Teemu Laajasalo odottaa tapahtumaa innolla.

– Antin levy on uskonnollisia teemoja läpikäyvä ja antaa mahdollisuuden tärkeään ja hienoon keskusteluun, Laajasalo sanoo.

Piispa lupaa kolme pitkää keskusteluhetkeä kappaleiden välissä. Erityisinä teemoina hän mainitsee armon ja hyväksytyksi tulemisen kaipuun.

– On hirvittävän kiinnostavaa, kun levyllä on samanaikaisesi yhteisöön kuulumisen kaipuuta ja kritiikkiä siitä, millaista on olla samanmielisten yhteisössä, Laajasalo sanoo.

Tuisku esiintyy keikalla bändinsä kanssa, mutta tanssijoita ei Tuisku-show’n tapaan ole luvassa. Konserttipaikka on vielä salaisuus, joka paljastetaan vasta keikkapäivänä. Tuiskun mukaan miljöö on erityinen ja sillä on suurta symbolista arvoa.

Tuisku ja Laajasalo molemmat lupaavat, että tapahtuman tavoitteena on tuoda arkeen iloa. Poikkeuksellinen aika näkyy keskusteluissa, mutta se ei ole illan pääaihe.

– Minulle on tärkeintä, että ihmiset saavat musiikin ja keikan kautta ikimuistoisen ja syvän irtipääsemisen kokemuksen sinä lauantai-iltana, kun tämä keikka tulee. Ettei olisi jatkuvaa surkuttelua ja murhetta siitä, millaisessa maailmassa tänä päivänä eletään. Se ei ole ominaisinta minua, Tuisku sanoo.

"Usko ja toivo ovat koetuksella"

Antti Tuisku kertoo saaneensa faneiltaan viestejä siitä, miten albumin teemat puhuttelevat näinä poikkeuksellisina aikoina, kun ihmisillä on erilaisia pelkoja ja mietteitä tulevaisuudesta.

– Usko ja toivo ovat yleisesti koetuksella. Yksi raskaimmista asioista korona-arjen keskellä on se, ettei meistä kukaan tiedä, kuinka kauan tämä kestää. Levyn aika isot teemat ja syvälliset laulun aiheet ovat tulleet tässä ajassa korostetusti esiin, laulaja kertoo.

Myös Tuisku itse on käynyt viime kuukausien aikana läpi laajan tunteiden kirjon: pelko, järkytys, viha, suru ja lopulta tietynlainen hyväksyntä.

Tuiskulle suuri vastoinkäyminen oli, kun hänen unelmansa täydelle Olympiastadionille esiintymisestä peruuntui. Vaikka hän ymmärtää, että ratkaisu oli ainoa oikea, se ei silti vie pettymyksen tunnetta pois.

– Olen yrittänyt sanoa ihmisille, että on tärkeää antaa itselleen lupa surra ja käydä kaikki mahdolliset tunnetilat läpi. Ovat ne asiat muiden mielestä sitten miten pieniä tahansa. Sitä kautta olo helpottuu.

Tuisku on yrittänyt löytää myönteisiä asioita vaikeasta tilanteesta. Pysähtyminen ja rauhoittuminen ovat tehneet hänelle hyvää, eikä elämän asioita enää pidä itsestäänselvyytenä.

Itsensä toteuttaminen on Tuiskulle tärkeää, ja hän onkin innoissaan Valittu kansa -keikasta, joka syntyi juuri poikkeusolojen takia.

– Oli hienoa huomata, että tämä on tuottanut jotain hyvää, kun miettii omaa artistiuttaan ja työtään. En usko, että olisi muuten tehty tämäntyyppistä keikkaa ja tapahtumaa. On ollut ihanaa huomata, että kaiken ikävän asian keskellä voi löytää uusia mahdollisuuksia ja raikkaita tuulahduksia.