Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Trans­la­kia vas­tus­te­taan uh­ka­ku­vil­la – trans­su­ku­puo­lis­ten oi­keuk­sien vah­vis­ta­mi­nen ei uhkaa naisia eikä tyttöjä ja heterot voivat elää rau­has­sa jat­kos­sa­kin

Translain uudistuksen vaikutuksista leviää tietoa ja uhkakuvia, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon. Hallituksen esitys uudeksi laiksi on parhaillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) vastustaa lakiin sisältyvää kuukauden harkinta-aikaa liian lyhyenä, koska avioeroakin harkitaan puoli vuotta.

Sateenkaarilippuja Helsingin kaupungintalon edessä kesällä 2021. Prideliike on kansalaisliike, joka toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi.
Sateenkaarilippuja Helsingin kaupungintalon edessä kesällä 2021. Prideliike on kansalaisliike, joka toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi.
Kuva: Lännen Media
Analyysi

Translain päivittäminen on yksi tämän hallituskauden lakiuudistuksista, joista on sovittu jo hallitusohjelmassa.

Lain hyväksyminen jää hallituskauden viime metreille, mutta oletettavaa on, että lakiuudistus menee läpi. Laki transsukupuolisen ihmisen sukupuolen juridisesta vahvistamisesta astuisi voimaan ensi vuoden alusta.

Hallituksen lakiesitys jakaa hallituspuolueista erityisesti keskustaa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi on sanonut olevansa translakia vastaan, ainakin siinä muodossa, jollaisena se on eduskunnalle annettu.

Hänen mukaansa kuukauden harkinta-aika on liian lyhyt, koska "avioeroakin pitää harkita puoli vuotta".

– Kuka siitä hyötyy, jos teemme laista liian kevyen. Silloin kuka tahansa voi päättää itse, mitä on. Syntymässä meillä on mies ja nainen, tätä todellisuutta ei pidä hämärtää, hän perustelee kantaansa.

Keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko kertoo äänestävänsä lain puolesta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.