Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Suomen pää­tös­het­ki lähenee – His­to­rial­li­sia Na­to-as­ke­lei­ta otet­tiin Ruot­sis­sa: Demarit tekevät oman rat­kai­sun­sa Na­to-myön­tei­sen se­lon­teon poh­jal­ta

Suomen eduskunnassa alkaa maanantaina puhemaraton Natosta. Ruotsin hallitus julkaisi perjantaina Nato-selontekonsa, ja useimmat puolueet ovat valmiita tulemaan Suomen kaveriksi. Sosiaalidemokraattien puoluekannan pitäisi kirkastua sunnuntaina. Jos Ruotsi haluaa Suomen mukana Brysseliin jättämään jäsenhakemusta Natoon, sillä on aikaa vain päiviä.

Kahdeksan ruotsalaista valtiopäiväpuoluetta esitteli turvallisuutta ja Natoa käsittelevän selonteon Tukholmassa perjantaina.
Kahdeksan ruotsalaista valtiopäiväpuoluetta esitteli turvallisuutta ja Natoa käsittelevän selonteon Tukholmassa perjantaina.
Kuva: Henrik Montgomery

Ruotsalaisten turvallisuusselonteon sanoman Naton turvasta pystyi allekirjoittamaan kuusi valtiopäiväpuoluetta kahdeksasta. Eriävän mielipiteen jättivät vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

Sosiaalidemokraatit kipuilevat vielä Nato-päätöksensä kanssa sunnuntain kokouksessaan, mutta ainoan hallituspuolueen ulkoministeri Ann Linde ja puolustusministeri Peter Hultqvist perustelivat selonteon tiedotustilaisuudessa perjantaina, miksi Nato antaisi Ruotsille parhaan turvan.

Selonteko on samantapainen kuin Suomessakin ja sen tilannekuva on yhtäläinen.

Ruotsin selonteon pohjana on synkkä kuva Venäjästä. Venäjän aloittaman sodan vaikutukset ovat rakenteellisia, systemaattisia ja pitkäaikaisia.

– Ne vaikuttavat Ruotsin turvallisuuteen, jatkuvat pitkään ja pahenevat, analysoi Hultqvist.

Ulkoministeri Linde piti Suomen päätöstä liittyä Natoon yhtenä tärkeimmistä syistä Ruotsillekin liittyä. Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi Ruotsin täytyy pitää kiirettä Nato-päätöksessään.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.