Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Oliko Marin sit­ten­kin jy­väl­lä? Ze­lens­kyi saapui yl­lät­täen Suomeen ja Hor­ne­tit nous­se­vat esille – nämä seikat puol­ta­vat aja­tus­ta

Kun pääministeri Sanna Marin avasi keskustelua Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle, vastaanotto Suomessa oli tyrmäävä. Hornetien luovutus voi kuitenkin tulla yllättävän nopeasti häntä kritisoineiden uusien päättäjien eteen. Helsinkiin saapuneen presidentti Zelenskyin mukaan päätös ei olisi yksin Suomen.

Keskustelu Suomen Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voi kiihtyä lähikuukausina. Ukraina pyytää edelleen hävittäjiä.
Keskustelu Suomen Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voi kiihtyä lähikuukausina. Ukraina pyytää edelleen hävittäjiä.
Kuva: Kimmo Penttinen
Analyysi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) avasi keskustelun Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien antamisesta Ukrainalle vieraillessaan presidentti Volodymyr Zelenskyin luona Kiovassa maaliskuussa.

Zelenskyi ei ole unohtanut Marinin sanoja. Hän palasi Horneteihin ja muihin hävittäjiin pitkässä haastattelussaan pohjoismaisille toimittajille Kiovassa viime viikolla. Hieman vinosti hymyillen Ukrainan presidentti sanoi ymmärtävänsä, ettei päätös ole yksin Suomen käsissä – vaan tarvittaisiin ratkaisuja Yhdysvalloilta.

Presidentti Zelenskyi saapui yllättäen keskiviikkona Helsinkiin, missä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta ovat koolla Pohjoismaiden pääministerit – ja nyt siis myös etukäteen salassa pidetty erikoisvieras.

Ukraina valmistelee historiansa suurinta vastahyökkäystä, jonka tavoitteena on vapauttaa loputkin maan alueet Venäjän miehityksestä.

Ukraina tarvitsee yhä hävittäjiä ja on pyytänyt niitä koko sodan ajan.

Suomessa Marin sai haukut oppositiohaastajaltaan Petteri Orpolta (kok.),

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.