Oulun kaupunki: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä antaa en­sim­mäi­sen bud­jet­ti­esi­tyk­sen­sä

Rakentaminen: Uusista asun­nois­ta tulee pulaa ensi vuonna ja se nostaa asu­mi­sen hintaa

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Af­ga­nis­ta­nis­sa rau­han­tur­vaa­ja­na pal­vel­lut ou­lu­lai­nen Henry He­la­kor­pi toivoo maan ti­lan­teen pysyvän esillä kes­kus­te­lus­sa – Rau­han­työ­tä tehtiin jal­ka­pal­lo-ot­te­lun­kin mer­keis­sä

Helakorpi palveli Afganistanissa vuosina 2007–2009.
Helakorpi palveli Afganistanissa vuosina 2007–2009.
Kuva: Henry Helakorven kotialbumi

Entisillä rauhanturvaajilla on laajat verkostot. Oulun seudun rauhanturvaajat ry:n puheenjohtaja, kersantti Henry Helakorpi kertoo puhelinten käyneen kuumana viime aikoina. Hän on seurannut huolestuneena viime päivien uutisointia Afganistanista.

– Siellä on palvellut sakkia 20 vuoden ajan. Tähän liittyy voimakkaasti keskinäinen ajatustenvaihto ja vertaistuki, sillä puhumme samaa kieltä, Helakorpi kuvaa.

– Jokainen siellä ollut tietää, millaiset oltavat paikallisväestölle voi tulla. Mikäli šaria-laki tulee voimaan, niin varsinkin naisten asema näyttää huonolta.

Afganistanissa Helakorpi palveli vuosina 2007–2009. Hän on ollut mukana kaikissa isoimmissa NATOn johtamissa rauhanturvaamisoperaatioissa. Hän ollut komennuksella muun muassa Libanonissa, Eritreassa ja Bosniassa.

– Aloitin Bosniassa vuonna 1992 YK-operaatiossa, ja etenin sitä kautta NATO-operaatioihin. Ennen Afganistania olin komennuksella Irakissa, hän kertoo.

Afganistanissa Helakorpi toimi Pohjois-Afganistanin alueella Mazar-e Šarifin kaupungissa sekä Samanganin maakunnan pääkaupungissa Aybakissa. Tehtäviin sisältyi muun muassa partiointiia alueen kylissä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.