Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ze­lens­kyin mukaan ve­nä­läi­set ovat pääs­seet Bah­mu­tiin, mutta eivät miehitä sitä

Zelenskyi vertasi Bahmutin tuhoa Hiroshiman tuhoon ydinpommin jälkeen toisessa maailmansodassa.

Moskova
Kuva lauantailta, kun Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi saapui Japaniin Hiroshiman lentokentälle.
Kuva lauantailta, kun Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi saapui Japaniin Hiroshiman lentokentälle.
Kuva: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei antanut sunnuntaina G7-kokouksessa Japanissa suoraa vastausta siihen, ovatko venäläiset vallanneet Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa.

Zelenskyin kerrottiin aiemmin päivällä jo myöntäneen, että kaupunki on menetetty, mutta myöhemmin presidentin edustaja Serhi Nykyforov kirjoitti Facebookissa, että kyseessä oli väärinkäsitys.

– Tänään Venäjän joukot ovat Bahmutissa, mutta Bahmut ei ole Venäjän miehittämä, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessaan illalla paikallista aikaa.

– En voi avata teille armeijamme taktiikkaa. Pahinta olisi, jos Bahmutissa tapahtuisi jokin taktinen virhe ja väkemme piiritettäisiin, presidentti jatkoi.

Zelenskyi vertasi Bahmutin tuhoa G7-kokouksen isäntäkaupunkiin Hiroshimaan sen jälkeen, kun sinne pudotettiin atomipommi vuonna 1945.

– Kuvat Hiroshimasta muistuttavat minua Bahmutista. Mitään ei ole elossa, kaikki rakennukset on tuhottu. Totaalinen tuho: jäljellä ei ole mitään, jäljellä ei ole ihmisiä.

– Nyt Hiroshima on jälleenrakennettu. Mekin unelmoimme siitä, että jälleenrakentaisimme kaupunkimme ja kylämme, joissa ei ole ainoatakaan taloa Venäjän iskujen jäljiltä, Zelenskyi täydensi.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar puolestaan väitti sosiaalisessa mediassa Ukrainan joukkojen osittain piirittäneen Bahmutin, mikä tekisi hänen mukaansa sinne edenneiden venäläisjoukkojen aseman hyvin vaikeaksi.

Venäjä ja Wagner kertoivat Bahmutin valtauksesta jo aiemmin

Venäjän puolustusministeriö kertoi jo aikaisemmin valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan, että Bahmut on vallattu.

Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut palkkasotilasyhtiö Wagnerin sekä Venäjän asevoimien joukkoja kaupungin valtaamisesta. Putinin lausunnon mukaan kaikille taisteluissa kunnostautuneille esitetään valtion kunniamerkkiä.

Venäläismedia, presidentti Putin sekä maan puolustusministeriö käyttävät Bahmutista sen neuvostoaikaista venäjänkielistä nimeä Artjomovsk. Ne myös kirjoittavat kaupungin valtaamisesta sen vapauttamisena, sillä venäläisen propagandan mukaan maan hyökkäys Ukrainaan on ollut oikeutettu.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin taas väitti jo lauantaina joukkojensa ottaneen haltuunsa koko Bahmutin. Kaupungin hallinnasta on käyty jatkuvia taisteluja elokuusta lähtien.

– Tänään, toukokuun 20. päivä, keskipäivän tienoilla, Bahmut vallattiin kokonaan, Prigozhin sanoi Telegramissa julkaistulla videolla.

Videolla Prigozhinin taustalla on yhdeksän sotilasta ja heidän takanaan raunioita. Videon aluksi maastopukuinen Prigozhin pitää käsissään Venäjän lippua ennen kuin antaa sen yhdelle sotilaista.

Prigozhin väitti, että Wagnerin joukot tarkistavat kaupungin ja luovuttavat sen tämän jälkeen Venäjän asevoimien joukoille torstaina.

– Bahmutin valtaamisoperaatio kesti 224 päivää, Prigozhin sanoi julkaistulla videolla.

Wagnerin joukot ovat yrittäneet vallata Bahmutia kuukausien ajan ja mitä ilmeisimmin kärsineet samalla valtavia tappioita, kuten myös kaupunkia puolustavat Ukrainan joukot. Samalla kuohuviinistään tunnettu entinen suolakaivoskaupunki on täysin tuhottu.

Ennen sotaa Bahmutissa asui noin 70 000 ihmistä. Kaupungin valtaamisella ei yleisesti uskota olevan strategista merkitystä, mutta Venäjän propagandalle Bahmutin valtauksella on suuri symbolinen arvo.

"Putin ei murra päättäväisyyttämme"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti G7-kokouksessa odotetusti uuden 375 miljoonan dollarin (runsaan 346 miljoonan euron) Ukraina-apupaketin, johon kuuluu muun muassa ammuksia, tykistöä ja panssariajoneuvoja.

– Yhdysvallat auttaa Ukrainaa vastaamaan hyökkäykseen, elpymään ja jälleenrakentamaan. Tuemme myös rauhaa, Biden sanoi.

Samalla Biden vakuutti, etteivät Ukrainan tukijat väisty sen rinnalta.

– Me emme horju. Putin ei onnistu murtamaan päättäväisyyttämme, vaikka hän niin luuli, Biden vakuutti.

Biden sanoi Zelenskyin myös vakuuttaneen hänelle, ettei Ukrainan mahdollisesti saamia F16-hävittäjiä tulla käyttämään Venäjän puolelle hyökkäämiseen.