Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Ze­lens­kyi vie­rai­li en­sim­mäis­tä kertaa sodan alettua pahoin vau­rioi­tu­nees­sa My­ko­la­ji­vis­sa Ete­lä-Uk­rai­nas­sa

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Sjeverodonetskin kaupungin lähellä käydään raskaita taisteluja. Kaupungissa on loukussa tuhansia siviilejä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tänään Mykolajivin kaupungissa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tänään Mykolajivin kaupungissa.
Kuva: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tänään Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa, pahoin sodassa vaurioituneessa Mykolajivin kaupungissa.

Presidentin kanslian julkaisemalla videolla Zelenskyi katselee kaupungin tuhoutuneita asuintaloja ja tapaa paikallisia virkamiehiä.

Vierailu oli harvinainen, sillä sodan alettua Zelenskyin ei ole juuri nähty poistuneen Kiovasta. Zelenskyin ensimmäinen vierailu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle kohdistui Harkovaan maan itäosassa toukokuun lopulla.

Strategisesti tärkeä satamakaupunki Mykolajiv on ollut Venäjän pommitusten kohteena hyökkäyssodan alusta alkaen. Viimeksi perjantaina kaksi ihmistä kuoli ja kaksikymmentä haavoittui Venäjän joukkojen iskussa.

Venäjän valtiontelevisio julkaisi videokuvaa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi ainakin kaksi yhdysvaltalaistaistelijaa, joiden aiemmin kerrottiin kadonneen Ukrainassa. Asiasta kertoo Venäjän valtiontelevisio, joka on myös julkaissut videokuvaa kyseisistä taistelijoista.

Videolla kaksi sotilasta kertoo perheilleen olevansa elossa ja toivovansa pääsyä takaisin Yhdysvaltoihin. Toisella videolla miehet sanovat huonolla venäjänkielellä olevansa sotaa vastaan.

Yhteensä kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan on epäilty kadonneen Ukrainassa. Yhdysvaltalaistaistelijoiden uskotaan kuuluvan joukkoon sotaveteraaneja, jotka ovat liittyneet muiden ulkomaalaisten kanssa vapaaehtoisiksi Ukrainan joukkojen rinnalle.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut yhdysvaltalaistaistelijoiden olevan tiettävästi Venäjän asevoimien vangitsemina Ukrainassa.

– Seuraamme tilannetta tiiviisti, ja sydämemme on heidän perheidensä puolella tänä vaikeana aikana, ulkoministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Ukrainalainen sotilas pitää vahtia Iziumin kaupungin eturintaman lähellä 8. kesäkuuta.
Ukrainalainen sotilas pitää vahtia Iziumin kaupungin eturintaman lähellä 8. kesäkuuta.
Kuva: MARIA SENOVILLA

Saksan poliisi tutkii venäläisjoukkojen mahdollisia sotarikoksia

Saksan poliisi kertoo tutkivansa satoja mahdollisia venäläisjoukkojen Ukrainassa tekemiä sotarikoksia.

Poliisi tutkii muun muassa poliittisen johdon ja sotilasjohdon yhteyksiä epäiltyihin sotarikoksiin.

– Se on hankalin kohta tutkintaa, monimutkainen palapeli, sanoi Saksan liittotasavallan keskusrikospoliisin BKA:n johtaja Holger Münch lauantaina.

Poliisia auttaa tutkinnassa Saksan tiedustelupalvelu, joka on muun muassa nauhoittanut venäläissotilaiden välistä radioliikennettä. Saksalaisia tutkijoita saatetaan Münchin mukaan lähettää myös Ukrainaan tutkimaan mahdollisia sotarikoksia.

Saksan lain mukaan rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista ja kansanmurhasta voidaan käydä oikeutta Saksassa, vaikka epäiltyjä rikoksia ei ole tehty Saksan maaperällä tai epäillyt eivät ole Saksan kansalaisia.

Sjeverodonetskin ympäristössä käydään raskaita taisteluja

Ukrainan viranomaiset kertoivat tänään, että Donbassin alueella sijaitsevan Sjeverodonetskin kaupungin lähellä on käyty raskaita taisteluja. Venäjän joukot ovat viikkojen ajan pyrkineet saamaan kaupunkia täysin hallintaansa.

Nyt raskaimpia taisteluita käydään kaupunkia ympäröivissä kylissä, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Sjeverodonetsk ei ainakaan toistaiseksi ole täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

– Puolustajamme taistelevat venäläisiä vastaan kaikilla suunnilla. Hiljattain he ampuivat alas (venäläisen) lentokoneen ja ottivat vankeja, Haidai kertoi.

Haidain mukaan Sjeverodonetskissa sijaitseva Azotin kemikaalitehdas on kärsinyt uusista hyökkäyksistä. Kemikaalitehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä, mukaan lukien kymmeniä lapsia.

Haidain mukaan lähellä Sjeverodonetskia sijaitseva, yhä ukrainalaisjoukkojen hallussa pitämä Lysytshanskin kaupunki on Venäjän raskaan pommituksen kohteena.

– He eivät voi lähestyä kaupunkia, ja siksi pommittavat sitä ilmaiskuilla. Kaupungissa on hyvin vaarallista, Haidai kertoi Lysytshanskin tilanteesta.

Venäläisjoukot pyrkivät etenemään Izjumin eteläpuolelle

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjä on jatkanut sotaponnistelujaan edetäkseen Ukrainan koillisosassa sijaitsevan Izjumin kaupungin eteläpuolelle ja siten syvemmälle Donetskin alueelle.

Tiedusteluraportin mukaan tavoitteena on piirittää Sjeverodonetskin kaupunki myös pohjoisen suunnasta.

Venäjä on tällä viikolla kertonut olevansa valmis avaamaan humanitäärisiä käytäviä siviilien evakuoimiseksi Sjeverodonetskista. Britannian tiedusteluraportissa arvioidaan Sjeverodonetskissa olevien siviilien suhtautuvan Venäjän lupailemiin humanitäärisiin käytäviin ennakkoluuloisesti.

Kaupungista on kuitenkin hankalaa poistua muita reittejä pitkin, sillä kaikkien tärkeimpien Siverskyi Donets -joen ylittävien siltojen Sjeverodonetskin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä kerrotaan tuhoutuneen.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA on varoittanut, että Sjeverodonetskissa on enenevissä määrin pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta ja sähköstä.


Päivitetty kello 16.33: Lisätty tietoja Zelenskyin Mykolajivin vierailusta ja Saksan poliisin tutkimista mahdollisista sotarikoksista.