Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Ylen gallup: Kärki en­nal­laan, kes­kus­ta nou­sus­sa, ko­koo­muk­sen suunta alas­päin – Orpo: "Aamun gal­lup­tu­los on selvä viesti, meidän pitää pystyä pa­rem­paan"

Annika Saarikon johtama keskusta ja Jussi Halla-hon vetämä perussuomalaiset ovat tuoreessa gallupissa nousuvireessä. Arkistokuva.
Annika Saarikon johtama keskusta ja Jussi Halla-hon vetämä perussuomalaiset ovat tuoreessa gallupissa nousuvireessä. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Ylen tuore gallup kertoo, että puolueiden sijoitukset kannatuksessa ovat pysyneet ennallaan. SDP jatkaa gallupin kärkipuolueena (21,2 prosenttia) ja lähietäisyydellä vaanii perussuomalaiset (19,5 prosenttia).

Gallupin mukaan SDP:n kannatus on laskenut 0,6 prosenttiyksikköä ja perussuomalaisten noussut 0,5 prosenttiyksikköä. Kummankin puolueen osalta muutokset mahtuvat virhemarginaaliin, joka on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kokoomus on viime kertaisen mittauksen tapaan kolmantena, mutta kannatus (16,6 prosenttia) on pudonnut 1,1 prosenttiyksikköä. Tämäkin muutos kuitenkin mahtuu virhemarginaaliin, kuten kaikkien muidenkin puolueiden kohdalla.

– Aamun galluptulos on selvä viesti. Meidän pitää pystyä parempaan. Ja kyllähän me pystymme, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi aamulla Twitterissä.

Keskustalle mitattiin nyt 12,4 prosentin kannatus, joka on 0,9 prosenttiyksikköä edellistä Ylen gallupia parempi.

Vihreiden kannatus pysyi lähes ennallaan ja on nyt 10,8 prosenttia. Samoin kävi vasemmistoliitolle (7,7 prosenttia) ja RKP:lle (4,3 prosenttia.)

Kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä ja on nyt 4,0 prosenttia. Liike Nytin kohdalla ei tapahtunut merkittävää muutosta, ja puolue sai 1,6 prosentin kannatuksen.

Taloustutkimuksen tekemä kysely tehtiin 12.10-31.11. Siihen haastateltiin 2 457 henkilöä, joista 1 661 kertoi puoluekantansa.

Päivitetty kello 10.25: Lisätty Orpon kommentti.