Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Yle: Prisman postiin tilattu kahden kilon paketti kiin­nit­ti po­lii­sin huo­mion, ja johti Kai­jon­har­jus­sa tehtyyn uus­nat­sin pi­dä­tyk­seen maa­lis­kuus­sa

Poliisit kantoivat epäillyn autosta maaliskuisen operaation yhteydessä laatikon, jonka kyljessä oli räjähtävästä aineesta varoittava merkki.
Poliisit kantoivat epäillyn autosta maaliskuisen operaation yhteydessä laatikon, jonka kyljessä oli räjähtävästä aineesta varoittava merkki.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tunnettuun oululaiseen uusnatsiin kohdistuvista rikosepäilyistä on paljastunut uutta tietoa, uutisoi Yle.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiivijäsenen kiinniotto Kaijonharjussa herätti laajaa huomiota viime maaliskuussa. Silloin näyttävän poliisioperaation päätteeksi mies otettiin kiinni ja poliisi näytti kantavan epäillyn autosta ulos pahvilaatikon.

Lue lisää: Po­lii­sin iso ope­raa­tio Kai­jon­har­jus­sa liittyi Krp:n ri­kos­tut­kin­taan – poliisi teki et­sin­tää autoon, jonka omis­ta­ja­tie­dot täs­mää­vät tun­net­tuun uus­nat­siin

Nyt Yle on saanut tietopyynnön kautta haltuunsa asiakirjoja, joista selviää, että rikosepäilyn tutkinta alkoi jo 8.–9. maaliskuuta, eli noin viikkoa ennen pidätystä.

Poliisi oli valmistautunut operaatioon suojavarustein.
Poliisi oli valmistautunut operaatioon suojavarustein.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun Linnanmaan Prisman postiin oli tuolloin saapunut ruskea kaksi kiloa painava pahvilaatikko, joka oli osoitettu tunnetulle uusnatsille. Ei ole tiedossa, mikä paketissa oikeastaan herätti poliisin mielenkiinnon. Se kuitenkin takavarikoitiin ja tutkittiin. Takavarikkoasiakirjoista ilmenee, että poliisi tiesi uusnatsin olevan ”poliittisesti aktiivinen ja kykenevä valmistamaan räjähteitä."

Esitutkinta asiassa on vielä kesken, eikä poliisi kommentoi esimerkiksi sitä, epäileekö se rikokseen liittyvän poliittista motiivia. Rikosnimikkeenä tutkinnassa on yhä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Käräjäoikeus vagitsi epäillyn maaliskuussa lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Sittemmin hänet päästettiin kuitenkin vapaaksi.

Juttua muokattu klo 13.46. Lisätty tieto siitä, että poliisi tiesi epäillyn olevan poliittisesti aktiivinen ja kykenevä valmistamaan räjähteitä.