Oys: Ke­sä­si­jais­ten määrä ja ke­sä­lo­ma-ajat ai­heut­ta­vat huolta OYSissa

Työelämä: Kai­vin­ko­ne­kus­ki Juho Pakasen työ­vi­deot roh­mua­vat mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja somessa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­nen Sami Elo­vaa­ra ylsi nyrk­kei­lyn MM-ot­te­luun saakka ja kävi läpi huu­me­hel­ve­tin

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Yle: Oulun poliisi tutkii, rik­koi­ko yli­opis­to lakia etä­ten­tin to­teut­ta­mi­ses­sa – op­pi­lai­tok­set vaa­ti­neet koko huoneen ja hen­ki­löl­li­syys­to­dis­tuk­sen näyt­tä­mis­tä vi­deol­la

Oulun poliisi on aloittanut tutkinnan, onko yliopisto syyllistynyt kotirauhan ja yksityisyyden suojan rikkomiseen vaatiessaan etätentteihin osallistuneilta kotinsa näyttämistä videolla. Kuvituskuva.
Oulun poliisi on aloittanut tutkinnan, onko yliopisto syyllistynyt kotirauhan ja yksityisyyden suojan rikkomiseen vaatiessaan etätentteihin osallistuneilta kotinsa näyttämistä videolla. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Oulun poliisi on aloittanut selvityksen liittyen yliopiston tenttien kameravalvontaan, uutisoi Yle. Poliisi tutkii, onko yliopisto mahdollisesti syyllistynyt kotirauhan rikkomiseen ja yksityisyyden suojan loukkaamiseen vaatiessaan etätenttiin osallistuneelta opiskelijalta kotinsa näyttämistä videolla web-kameralle.

Ylen haastattelema Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, että ilmoitettu tapaus on edelleen esiselvitysvaiheessa. Loppukesästä on määrä selvitä, onko yliopistoa syytä epäillä rikoksesta tentin valvonnassa.

Poliisin selvitys ja siitä seuraavat mahdolliset jatkotoimet muodostavat ennakkotapauksen tietosuojan ja kotirauhan rikkomisen selvittämisessä.

Ylen haastattelema Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen kertoo, että pandemia-aikana etätenttivalvonnassa on rikottu joissain yliopistoissa ja oppiaineissa perustuslain suojaamaa oikeutta kotirauhaan, liikkumisvapautta sekä tietosuojalain suostumuskäytäntöjä.

Voutilaisen mukaan opiskelijan on äärimmillään pitänyt esitellä koko huone, jossa tentti tehdään, näyttää henkilöllisyystodistuksensa ja puhua viiden minuutin välein, jotta tentti on voitu hyväksyä.

– Joissakin oppiaineissa ja yliopistoissa on vaadittu videoimaan koko tentin suorittaminen kotona. Se ei käy, koska tällöin kamerat tunkeutuvat kotirauhan piiriin. Tällaista valvontaa yliopisto ei voi suorittaa. Kotirauha on perusoikeus, joka on turvattu perustuslaissa, Voutilainen kertoo Ylen jutussa.

Oikaisu uutiseen 14.7.2020 kello 12.16: jutun alussa kerrottiin aiemmin, että poliisi on aloittanut asiassa tutkinnan. Kyse on vielä esiselvityksestä. Lisäksi jutussa väitettiin aiemmin, että Markus Kiiskinen Oulun poliisista ei olisi Ylen jutussa kertonut, onko esiselvityksen kohteena Oulun yliopisto. Tällaista kohtaa ei Ylen jutussa ollut lainkaan. Uutisessa oli myös virhe Markus Kiiskisen tittelissä. Hän on rikosylikomisario, ei komisario.