Yle: Lii­ken­ne­mi­nis­te­ri Harakka esit­tää, että valtio voisi jakaa jouk­ko­lii­ken­teel­le tukea li­sä­bud­je­tis­ta – "Kau­pun­kien lii­ken­ne­lai­tok­set ovat ti­lan­tees­sa, jossa on uhkana, että lip­pu­jen hintoja on ihan pakko nostaa"

Koronaviruspandemia on iskenyt pahasti joukkoliikenteeseen ja asettanut useita liikennöitsijöitä todella hankalaan tilanteeseen.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo Ylen haastattelussa, että valtio haluaa panostaa lisäbudjetissaan joukkoliikennetukeen. Koronaviruspandemia on iskenyt pahasti joukkoliikenteeseen ja asettanut useita liikennöitsijöitä todella hankalaan tilanteeseen.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoo Ylen haastattelussa, että valtio on halukas tukemaan koronavirusepidemian koettelemaa joukkoliikennettä.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoo Ylen haastattelussa, että valtio on halukas tukemaan koronavirusepidemian koettelemaa joukkoliikennettä.
Kuva: Lauri Heikkinen, Valtioneuvoston kanslia

Harakka korostaa, että kaikki liikennöitsijät ovat menettäneet tulojaan, kun matkustajat välttelevät joukkoliikennettä pelätessään koronaviruksen tarttumista.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat tipahtaneet jopa 80–90 prosenttia pandemian vuoksi.

– Esimerkiksi kaupunkien liikennelaitokset ovat tilanteessa, jossa on uhkana, että lippujen hintoja on ihan pakko nostaa, Harakka kertoo.

Harakka linjaa, että tuen pitäisi pystyä kokonsa puolesta vastaamaan liikennöitsijöiden tarpeisiin. Lisäbudjetista neuvotellaan parhaillaan.

– Tuen täytyy olla sellainen, että voimme varmistua, että joukkoliikenne on jatkossakin turvalliseksi koettu, toimiva ja riittävän tiheä vaihtoehto ihmisille käyttää kestävästi liikennettä, Harakka kommentoi mahdollista joukkoliikennetukea.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut monilla tavoin myös Oulun joukkoliikenteeseen. Matkustajamäärä romahti Oulun joukkoliikenteessä puoleen normaalista jo maaliskuussa ja ajettavia linja-autovuoroja supistettiin huhtikuussa. Busseissa on myös luovuttu käteismaksusta ja tehostettu kulkuneuvojen puhdistamista.