Nokian Home of Radio -kampuksen tiimeissä työskentelee joukko asiantuntijoita, joita voisi kutsua ICT-alan supersankareiksi. He rakentavat tekemällään työllä Nokian toiminta-ajatuksen mukaisesti teknologiaa, joka auttaa maailmaa toimimaan yhdessä.
Nokia on edelleen ylivoimaisesti eniten patenttihakemuksia vuositasolla hakeva suomalaisyritys. Jo 1990-luvun alusta alkaen Nokialla erilaisissa rooleissa työskennellyt Olli Liinamaa tietää, miten hienolta tuntuu, kun oman innovaation patenttihakemus hyväksytään. Patentin saaminen on konkreettinen osoitus siitä, että on tehnyt jotain merkityksellistä.
Vielä pitkän työuran jälkeenkin Liinamaa suhtautuu työhönsä nöyrästi. Kukaan ei tiedä varmasti, miltä tulevaisuus näyttää.
”Tällä toimialalla ei ole vähääkään varaa olla liian tyytyväinen siihen, että tiedettäisiin, miten asiat tulevat menemään. Pitää olla avarakatseinen ja uskaltaa kokeilla uutta, ajatella eri tavalla ja luoda tulevaisuutta aktiivisesti, eikä vain pitäytyä vanhoissa tavoissa”, Liinamaa sanoo.

Maailmaa mullistavat innovaatiot syntyvät yleensä useiden asiantuntijoiden vuosia kestäneen tutkimus- ja kehittämistyön tuloksena. Joskus keksinnöt taas saavat alkunsa yhden ihmisen sattumalta päähän pälkähtäneestä ideasta.
Eräästä hullusta ideasta syntyi myös yksi Nokian lippulaivalaboratorio Otavan tiimeistä.
Nokia testaa jatkuvasti radioverkkojensa toimivuutta kenttäolosuhteissa, ja tavallisesti radioverkkojen toimivuutta on testattu ajamalla puhelimen kanssa testialueella autolla. Joskus alueella voi olla erilaisia esteitä, kuten puita tai rakennuksia, jolloin testaajien on pitänyt hoitaa osa matkasta kävellen tai jopa kiiveten rakennuksen katolle.
Vuosia sitten kaksi kaverusta viettivät työpäiväänsä kenttäolosuhteissa verkkoa testaten. Esteiden kohdalla toinen heitti ilmoille idean: entä jos puhelin laitettaisiinkin auton sijasta dronen kyytiin ja hoidettaisiin testaus yläilmoista käsin?

Ideaa päätettiin kokeilla omaa dronea hyödyntäen. Se osoittautui menestykseksi, ja pian dronen ympärille luotiin Nokialle kokonainen tiimi.
Kolme vuotta drone-tiimissä työskennellyt Johannes Jyrkkä kertoo, että drone on osoittautunut isoksi avuksi verkon testaukseen, sillä autosta poiketen sen voi ohjelmoida lentämään aina täsmälleen saman reitin samalla nopeudella eivätkä eteen tulevat esteet ole ongelma.
”Tänä päivänä meillä on dronelle vakiintuneet testilinjat ja kehitämme tiimissämme uutta protokollaa ja tekniikkaa jatkuvasti. Hullusta ideasta on siis kasvanut tiimi ja vakiintunut tapa tehdä asioita”, Jyrkkä sanoo hymyillen.
Virheitä ei saa pelätä
Olli Liinamaan mielestä hullujen ideoiden kokeilemisessa ollaan koko innovoinnin ytimessä. Jos haluaa kehittää uutta, täytyy uskaltaa ajatella luovasti, käyttää mielikuvitusta ja uskaltaa sanoa hölmötkin ideat ääneen.
”Ei siihen lopulta tarvitse kuin pari kaveria, jotka päättävät kokeilla tehdä jonkin asian eri tavalla kuin ennen. Uskallan väittää, että lähes jokaisella meillä on omia salamyhkäisiä autotalliprojekteja, joista ei välttämättä puhuta muille ennen kuin idea on testattu ja hyväksi todettu”, Liinamaa naurahtaa.

Opiskelijoiden tekemät lopputyöt ovat yksi tapa testata uusien ideoiden toimivuutta tai tarkastella, miten nykyisiä prosesseja voisi muokata yhä paremmiksi. Lopputöiden avulla työhön saadaan uusia näkökulmia ja oivalluksia.
Myös Johannes Jyrkkä teki lopputyönsä Nokialle. Hän tutki, miten konenäköä voitaisiin hyödyntää dronen sisätilalennoissa.
”Pääkehittäjämme sanoi heti alkuun, että Nokialle tullessa ei tarvitse olla valmis, vaan tiimeihin etsitään tekijöitä, jotka uskaltavat kokeilla rohkeasti uudenlaisiakin juttuja. Virheitä ei kannata pelätä. Olemme iloisia aina, kun tiimiimme tulee esimerkiksi kesätyöntekijöitä, jotka tuovat uusia ideoita ja haastavat vanhoja toimintamallejamme”, Jyrkkä kertoo.
Nokia on merkittävä työllistäjä
Nokia hakee jatkuvasti lisää asiantuntijoita tutkimaan ja kehittämään lisää maailmanlaajuisia innovaatioita. Vuosien 2021–22 aikana Nokia on palkannut Ouluun jo noin 400 uutta osaajaa.
Johannes Jyrkän ja Olli Liinamaan mielestä yksi Nokian suurimmista eduista työntekijöille on se, että Nokialla on mahdollista hyödyntää koko tuotantoketju aina tutkimuksesta volyymituotantoon ja patenttien jahtaamiseen asti.
”Nokialla mietitään, minkälaisessa tehtävässä ihminen kukoistaa parhaiten – koska lopulta siitä on suurin arvo myös firmalle. Kun ihmiset voivat siirtyä talossa tehtävästä toiseen ja tuoda mukanaan uudenlaisia näkökulmia tiimeihin, se on paras mahdollinen alusta uusien ideoiden syntymiselle.”
Innovaatioita ei tehdä yksin
Nokia on mukana kahdessa Business Finlandin lanseeraamassa Veturi-hankkeessa, joissa pyritään edistämään innovaatioita ja yritysten välistä yhteistyötä. Veturiyritykset ovat sitoutuneet lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa Suomessa yli 350 miljoonalla eurolla.
Ensimmäisessä Nokian Veturi-hankkeessa edistetään 5G:n käyttöä erityisesti satamissa ja kaivoksissa. Hanke on näkynyt vahvasti myös Oulussa, ja hankkeen parissa työskentelee Nokian kumppaneina lukuisia eri yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.
Toisessa vastaavassa hankkeessa on keskitytty pilvipalveluihin ja datanhallintaan.
”Nokia on sitoutunut käynnistämään hankkeiden ympärille pienempiä yrityksiä työllistäviä liitännäishankkeita, jolloin Veturi-hankkeiden kokonaisvaikuttavuus alan teollisuudelle on suurempaa”, Liinamaa sanoo.

Nokia haluaa panostaa toimivan ekosysteemin rakentamiseen.
Olli Liinamaan tehtävä Nokialla on rakentaa siltoja ympäröiviin IT-firmoihin, oppilaitoksiin ja akateemiseen tutkimukseen sekä julkisiin organisaatioihin.
”Minun roolini on innovoida yhdessä ympäröivän maailman kanssa. Vien Nokian teknologiaa tutkimusprojektien käyttöön, välitän akateemisille oppilaitoksille tutkimuskysymyksiä ja saan heiltä uudenlaisia ideoita Nokian arvioitavaksi”, Liinamaa kertoo.
”Se on vilpitöntä, yhdessä eteenpäin pyrkivää ja maailmaa muuttavaa yhteistyötä. Innovaatioita ei voi tehdä yksin. Mitä enemmän meillä on saman alan yrityksiä lähettyvillä, sitä parempi se on meille ja koko meidän alueelle.”
Tulevaisuuden älykaupunki
Oulussa ekosysteemiä on helppo rakentaa, sillä kaupunki on tunnettu IT-alan osaajistaan. Siihen vaikuttaa osaltaan esimerkiksi jo 50 vuotta sitten yliopistolla tehty päätös panostaa vahvasti alan koulutukseen ja tutkimukseen.
Myös tulevaisuus IT-alan asiantuntijakaupunkina näyttää valoisalta.
Nokia on aloittanut Ouluun mittavan investoinnin uuteen älykampukseen, jonka on määrä valmistua Linnanmaa-Ritaharjun alueelle vuonna 2025.
Uusi älykampus antaa yhä paremmat mahdollisuudet tukiasematuotteiden tutkimukseen, kehittämiseen ja tuotteiden valmistukseen. Se luo upeita mahdollisuuksia myös Oululle ja oululaisille.
”Me mietimme vahvasti jo nyt, miten meidän arkemme olisi mahdollisimman sujuvaa uudella kampuksella ja miten asioita kannattaa tehdä tulevaisuudessa – eikä vain meillä Nokialla, vaan koko kaupungissa”, Liinamaa sanoo.