Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

YK lisää pon­nis­te­lu­ja ih­mis­hen­kien pe­las­ta­mi­sek­si Uk­rai­nas­sa – tvii­tis­sään pää­sih­tee­ri Gu­ter­res ei mai­nin­nut iskuja, joita Venäjä teki Kiovaan hänen vie­rai­lun­sa aikana

Zelenskyi: Iskut olivat Venäjän yritys nöyryyttää YK:ta.

Kiova
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa torstaina.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa torstaina.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

YK lisää ponnistelujaan ihmishenkien pelastamiseksi ja ukrainalaisten kärsimysten vähentämiseksi, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres Twitterissä perjantaina.

– Tässä sodassa, kuten kaikissa sodissa, siviilit maksavat aina korkeimman hinnan, hän tviittasi.

– Minua liikutti Ukrainan kansan sitkeys ja rohkeus. Viestini heille on: me emme anna periksi, pääsihteeri sanoi.

Tviitissään Guterres ei käsitellyt sitä, että Venäjän joukot tulittivat torstaina Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ohjuksilla samaan aikaan kun hän oli siellä vierailulla. Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt tehneensä "täsmäiskuja" kaupunkiin Guterresin vierailun aikana.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemät iskut olivat yritys "nöyryyttää YK:ta ja kaikkea sitä, mitä se edustaa".

Muun muassa Saksa tuomitsi perjantaina voimakkaasti Venäjän iskut YK:n pääsihteerin vierailun aikana. Saksan hallituksen mukaan ne osoittavat, ettei "Venäjä kunnioita kansainvälistä oikeutta millään lailla".

Kiovaan tehdyissä iskuissa kuoli Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Europe/Radio Liberty -kanavan tuottaja, kertoi kanava perjantaina. Tuottaja sai surmansa, kun ohjus osui kerrostaloon, jossa hän asui.

Iskuissa haavoittui useita ihmisiä.

Venäjä iski Kiovaan samaan aikaan, kun kaupungissa vieraili YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Ennen Ukrainan-vierailuaan Guterres vieraili Venäjällä ja tapasi Vladimir Putinin tiistaina.
Venäjä iski Kiovaan samaan aikaan, kun kaupungissa vieraili YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Ennen Ukrainan-vierailuaan Guterres vieraili Venäjällä ja tapasi Vladimir Putinin tiistaina.
Kuva: Laurence Figà-Talamanca

Britanniasta lähtee sotarikostutkijoita Ukrainaan

Britannia lähettää Ukrainaan ryhmän sotarikostutkijoita, joiden on tarkoitus auttaa asiantuntijoita, jotka selvittävät Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen tapahtuneita julmuuksia. Asiasta kertoi Britannian ulkoministeri Liz Truss perjantaina.

Tutkijaryhmä lähtee Ukrainaan toukokuussa, ja se työskentelee yhdessä kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa, joka johtaa sotarikostutkintaa.

Trussin mukaan tutkijat keräävät "monia erilaisia todisteita, todistajalausuntoja, rikosteknisiä todisteita ja videotodisteita".

ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan vieraili Ukrainassa aiemmin tässä kuussa. Hän kävi muun muassa Butshassa, mistä löydettiin 2. huhtikuuta ainakin 20 ruumista.

Käyntinsä aikana Khan sanoi, että rikostekninen ryhmä tulisi työskentelemään Butshassa. Hän lisäsi, että Ukraina kokonaisuudessaan on "rikospaikka".

Venäjä maksaa etenemisestä kovan hinnan

Sotatoimissa Venäjän hyökkäyksen pääpainopiste on edelleen Donbassin alueella, missä se yrittää vakauttaa hallintansa Donetskin ja Luhanskin alueilla, sanoi Britannian puolustusministeriö päivittäiskatsauksessaan Twitterissä.

Raskaita taisteluita on käyty etenkin Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin kaupunkien lähistöllä, missä Venäjän joukot yrittävät edetä Izjumista Slovjanskiin.

Ukrainan joukkojen vastarinta on kuitenkin voimakasta, minkä vuoksi venäläiset ovat saaneet vallattua uusia alueita vain rajoitetusti. Näitäkin alueita vallatessaan venäläiset ovat kärsineet merkittäviä miehistö- ja kalustotappioita, Britannian puolustusministeriö kertoi.

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi kaksi avustusjärjestössä työskentelevää brittimiestä, kertoi toisen vangiksi jääneen perhe perjantaina.

Kaksikko otettiin vangiksi tarkastuspisteellä Zaporizhzhjan kaupungin eteläpuolella Ukrainan kaakkoisosassa, koska venäläiset epäilivät heitä vakoojiksi, avustusjärjestö kertoi.

Katso uutiskooste perjantailta:

Video: MTV