Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Yh­teis­työl­lä ou­lu­lais­nuo­ret pois ri­kos­ten maail­mas­ta – "Nuo­rem­me ovat olleet mo­ti­voi­tu­nei­ta ja si­tou­tu­nei­ta Nur­ri-hank­keen tar­joa­maan tukeen ja toi­min­taan"

Kaleva kirjoitti 16.11., että poliisi on huolissaan alaikäisten lisääntyneistä huumerikoksista. Myös Helsingin Sanomat on nostanut esiin nuorten rikokset ja jengiytymisen. Onneksi rikolliskierteessä oleville nuorille on kehitetty tukikeinoja. Yksi niistä on Oulussa kaksi vuotta toiminut Nurri-hanke.

Me allekirjoittaneet olemme kolme tavallisen perheen vanhempaa, joiden rikoksilla oireilleet nuoret ovat saaneet apua Nurrista. Olemme huolissamme, että Nurrissa kehitettyä toimintaa ei jatketa Oulussa tämän vuoden jälkeen.

Nuoremme ovat olleet motivoituneita ja sitoutuneita Nurrin tarjoamaan tukeen ja toimintaan. Moniammatillinen tiimi on mahdollistanut oikea-aikaisen ja pidempikestoisen avun. Haasteisiin on voitu tarttua heti, nuoren tilanteesta käsin. Nurri-työntekijöillä on vahvaa osaamista rikoserityisyydestä sekä nuorten alakulttuureista. Tätä osaamista on hyödynnettävä ja moniammatillista yhteistyömallia on jatkettava, jotta rikoskierteessä tai sen liepeillä olevat nuoret eivät syrjäydy ja päädy väliinputoajiksi.

Rikoksilla oireilevien nuorten haasteiden ratkaisemiseen eivät riitä tavanomaiset palvelut ja tuki. Koulukuraattorin tai sosiaalityöntekijän aika ei riitä intensiiviseen työskentelyyn rikoksiin ajautuneiden nuorten auttamiseksi. Ankkuri-toiminta puolestaan tarjoaa ennaltaehkäisevää ja lyhytkestoista tukea ensimmäisen kerran rikokseen syyllistyneelle.

Nurrissa nuori on saanut tukea eri ammattilaisilta silloin, kun hän tarvitsee, ilman jonotusta eikä vain virka-aikoina ja vastaanottohuoneessa. Nurri-työntekijät ovat rakentaneet luottamusta muun muassa yhteisen tekemisen kautta, kuten kahvilassa tai salilla käynti tai musiikin tekeminen. Tekemistä on suunniteltu nuoren vahvuuksista käsin ja siten, että jotain mielekästä tekemistä löytyisi rikosten tilalle.

"Pysäyttävä kokemus nuorelle oli myös vankilan pihapiirissä käynti."

Rikosasiat ovat perheelle vaikeita, surullisia, hävettäviä eikä näistä voi jutella toisille vanhemmille kentän laidalla tai lenkkipoluilla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.