Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Vuosi käyn­tiin ta­ka­pa­kil­la – Kär­pis­sä mie­ti­tään nyt kuu­mei­ses­ti ta­lou­den kor­jaus­liik­kei­tä ja sitä, miten ka­don­nut hal­li­ylei­sö saadaan hou­ku­tel­tua ta­kai­sin

Oulu
Koronapandemian aikana halliyleisöstä on kadonnut 20 prosenttia. Arkistokuva Kärpät-KooKoo-pelistä lokakuulta 2020.
Koronapandemian aikana halliyleisöstä on kadonnut 20 prosenttia. Arkistokuva Kärpät-KooKoo-pelistä lokakuulta 2020.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/Arkisto

Koronarajoitukset ovat tyhjentäneet jälleen jäähallien katsomot ympäri Suomen ja myös Kärpät on pelannut tammikuun kotipelinsä tyhjille katsomoille.

– Tämä tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen tappiota per peli. Budjetoidusti menneen syksyn jälkeen on otettu takapakkia, kommentoi Oulun Kärpät Oy:n toimitusjohtaja Tommi Virkkunen.

Urheiluliiketoiminnan lisäksi kärppäkonserni harjoittaa tapahtumaliiketoimintaa tytäryhtiö Qstock Oy:n nimissä, ja taloudellista tappiota tulee myös Tullisalin tapahtumien peruuntumisista.

– Kyllä tässä on turhautumista ilmassa. Viikonloppuna meillä piti olla Tullisalissa iso tapahtuma, joka jouduttiin siirtämään jo toistamiseen vuodella eteenpäin.

20 prosenttia halliyleisöstä kadoksissa

Kiekkoseuroissa koronarajoitusten tyhjentämien katsomoiden aiheuttamaa rahavirtojen tyrehtymistä on ryhdytty paikkaamaan monenkirjavin konstein. Esimerkiksi Lahden Pelicans kaupitteli valmentajan paikkaa 14. tammikuuta pelattavaan KalPa-otteluun 100 000 eurolla.

Kärpissä vastaavanlaisia rahankeruutempauksia ei ole suunnitteilla. Edes viime keväänä Kärppien myymiä viiden euron kannatuslippuja otteluihin ei ole nyt kaupan.

– Helmikuun kalenterissa ei ole monta peliä, ja harras toiveemme on, että maaliskuussa pääsisimme jo ottamaan yleisöä halliin, joten emme ole toistaiseksi lähteneet kannatuslippuja tarjoamaan, Virkkunen sanoo.

Kokoontumisrajoitusten purkaminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita täpötäysiä katsomoita.

– Kausikorttimyynnissä olemme petranneet kevään 2020 -tilanteeseen nähden, mutta koronaa edeltävästä ajasta olemme edelleen jäljessä, Virkkunen sanoo.

Hän arvioi, että korona-ajan myötä noin 20 prosenttia halliyleisöstä on kadoksissa.

– Kärpät ei ole tässä mikään poikkeus, vaan näin on käynyt myös muualla Suomessa ja maailmallakin.

Virkkusen mukaan valtaosa yleisöhävikistä on satunnaisesti hallilla käyviä irtolipun ostajia, joiden takaisin hallille houkuttelemiseksi mietitään parhaillaan Kärpissäkin kuumeisesti uusia keinoja.

– Portion Boysin esiintyminen marraskuun Kärpät–Lukko-pelissä oli tietynlainen pelinavaus siihen suuntaan, että ottelun yhteydessä voi olla muutakin viihdettä kuin urheilu.

1,5 miljoonan tappiot

Virkkunen arvioi, että koronapandemia rajoituksineen on tuottanut Oulun Kärpät -konsernille tähän mennessä tukien jälkeen noin puolentoista miljoonan euron tappiot.

Viime vuoden 2021 tilinpäätöksessä yhtiön liikevaihto tippui noin puolella edellisvuodesta, 16,4 miljoonasta eurosta seitsemään miljoonaan euroon. Tilikauden tulos oli 0,9 miljoonaa euroa miinuksella, kun tilikaudella 2018–2019 tulos oli 1,65 miljoonaa euroa plussalla.

Koronakurimuksesta huolimatta konsernin omavaraisuusaste sekä konsernitase ovat kuitenkin vakaalla pohjalla.

– Korjausliikkeitä ja uusia kassavirtoja toki mietitään ihan joka päivä, mutta mitään yt-kuvioita sun muita ei ole tässä vaiheessa mietitty, eikä mitään uusia liiketoimintoja olla ostamassa, Virkkunen kommentoi.

Uutta kassavirtaa odotetaan syntyvän muun muassa vuodenvaihteessa käynnistyneestä Oulun Kärpät Oy:n ja Kaleva Median myyntiyhteistyöstä liittyen alueelliseen ulkomainontaan.

Keväälle kaksi toivetta

Haasteista huolimatta Tommi Virkkunen katsoo kevääseen toiveikkaana.

– Uskomme ja toivomme, että saamme pian fanit kannustamaan takaisin hallille. Toivottavasti myös joukkue saa vaikean jakson jälkeen pelinsä sellaiseen kuosiin kuin se oli syksyllä, ja pääsemme kevään pleijareihin.

Virkkunen toivoo hartaasti, että pelit päästäisiin pelaamaan suunnitellusti ja jääkiekon suomenmestarit päästäisiin ratkomaan urheilullisesti.

– Se on kaikkien yhteinen toive.