Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

VTV:n pää­joh­ta­jan tapaus osoit­taa, että val­ta-ase­ma voi panna mo­raa­lin koe­tuk­sel­le myös Suo­mes­sa

Eduskunta päättää keskiviikkona Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan erottamisesta. Ratkaisulle ei ole vaihtoehtoja. Kansalaisten luottamus viranomaisiin on kansanvaltaisen, toimivan yhteiskunnan kulmakiviä.

Eduskunnan täysistunnon käsittelyyn tulee keskiviikkona poikkeuksellinen asia: Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanominen. Eduskunnan kansliatoimikunta esitti sitä tiistaina ”virkamiehestä johtuvasta erityisen painavasta syystä”.

Suomessa valtion virkamiesten irtisanomiskynnys on korkea. Sitä voi perustella muun muassa sillä, ettei hallinto olisi poliittisten tuulten heiteltävänä.

Yli-Viikarin erottamisessa ei kyse ole kuitenkaan politiikasta vaan puhtaasti siitä, että hän on menettänyt uskottavuutensa tehtävässään. Samalla hän on toimillaan heittänyt varjon koko johtamansa viraston ylle.

Erikoista tapauksessa on nimenomaan se, että Yli-Viikari näyttää toimineen tavoilla, joita VTV:n kuuluisi perustehtävänsä pohjalta valtionhallinnosta kitkeä.

Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä maksuvälinepetoksesta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.