Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kult­ti­pe­laa­jak­si Kär­pis­sä noussut Mikko Niemelä joh­dat­taa Saipan Rak­si­laan

Rakentaminen: Har­taan­sil­ta sai en­sim­mäi­sen kaa­ri­ele­ment­tin­sä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Von der Leyen: Nord Stream -vuodot joh­tui­vat sa­bo­taa­sis­ta – Lehti: "Me­re­na­lai­set ver­kos­tot ovat ää­rim­mäi­sen tär­kei­tä myös in­ter­ne­tin va­kau­del­le"

"Minkäänlaista tarkoituksellista häiriötä eurooppalaiseen energiainfrastruktuuriin ei voida hyväksyä", von der Leyen sanoi Twitterissä.

Bryssel
Tanskalaisesta F-16-hävittäjästä tiistaina otettu, Tanskan puolustusvoimien jakama valokuva näyttää Nord Stream 2 -putken kaasuvuodon Bornholmin edustalla Tanskassa Itämerellä.
Tanskalaisesta F-16-hävittäjästä tiistaina otettu, Tanskan puolustusvoimien jakama valokuva näyttää Nord Stream 2 -putken kaasuvuodon Bornholmin edustalla Tanskassa Itämerellä.
Kuva: Danish Defence Command / HANDOUT

Useat eurooppalaiset johtajat ovat arvioineet Nord Stream -kaasuvuotojen olleen tarkoituksellisesta toiminnasta johtuvia.

Myöhään tiistai-iltana myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi vuotojen aiheutuneen sabotaasista.

– Minkäänlaista tarkoituksellista häiriötä aktiiviseen eurooppalaiseen energiainfrastruktuuriin ei voida hyväksyä, ja se johtaa voimakkaimpaan mahdolliseen vastaukseen, von der Leyen sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Hänen mukaansa nyt on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapahtunutta ja saada täysi selvyys sen syistä.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin tiistaina vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Sveriges Radion mukaan Ruotsin poliisi on tehnyt kaasuvuodoista rikosilmoituksen. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä.

Tanskan pääministerin mukaan kyseessä ei ollut onnettomuus

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi aiemmin, että kaasuvuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus. Frederiksen korosti, että vuodot tapahtuivat kansainvälisillä vesillä, eikä kyse siten ole mistään suorasta sotilaallisesta uhasta Tanskaa vastaan.

Pääministerin mukaan tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti, mutta hän ei halunnut arvailla, kuka kaasuvuotojen aiheuttaja on.

Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoi puolustusvoimien lisäävän läsnäoloaan Bornholmia ympäröivillä vesillä. Alueelle on lähetetty partioalus ja laivaston fregatti Absalon.

Tanskan puolustusvoimat julkaisi tiistaina ensimmäiset kuvat Nord Streamin kaasuvuodoista. Maan puolustusvoimien mukaan meren pinnalle nousseet kuplat ulottuvat Itämerellä halkaisijaltaan 200–1 000 metrin laajuisille alueille.

"Ruotsi ei ole hyökkäyksen kohteena"

Ruotsin vt. pääministeri Magdalena Andersson arvioi niin ikään, että kaasuvuodoissa on luultavasti kyse sabotaasista.

– Räjähdykset ovat tapahtuneet Ruotsin alueen ulkopuolella, eikä Ruotsi ole hyökkäyksen kohteena, Andersson sanoi tiistai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Jatkamme tietojen keräämistä, ja meillä on useita tapaamisia ruotsalaisten viranomaisten kanssa. Emme sulje pois mitään skenaarioita, mutta emme spekuloi motiivilla, sanoi puolestaan ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan turvallisuustilanne Ruotsin lähialueella on juuri nyt arvaamaton, joten hänestä on tärkeää toimia "nopeasti, päättäväisesti ja yhdessä".

Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi, että on tärkeää ottaa tilanne erittäin vakavasti.

Suomen ulkoministeriö kertoi tiistai-iltana Twitterissä Suomen seuraavan tiiviisti tilannetta Itämeren kaasuputkiräjähdysten osalta.

– Olemme läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi, tviitissä sanottiin.

Hallituksen kerrottiin keskustelevan asiasta keskiviikon iltakoulun yhteydessä.

Nord Strea m AG -yhtiö kertoi tiedotteessaan, että Ruotsin ja Tanskan merenkulkuviranomaiset ovat asettaneet viiden merimailin turvavyöhykkeen räjähdyspaikkojen ympärille.

Spiegel: CIA varoittanut mahdollisista iskuista

Saksalaislehti Spiegelin tietojen mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA olisi varoittanut Saksan liittohallitusta kesällä mahdollisista iskuista Nord Stream -kaasuputkiin. Useat asiaa tuntevat ihmiset ovat lehden mukaan varmistaneet tiedon.

Sotilasviranomaisten keskuudessa mahdollisten hyökkäysten uhka on ollut huolena jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa helmikuun lopulla. Sotilasliitto Naton jäsenet ovat toistuvasti nostaneet esille venäläisalusten epäilyttäviä toimia merenalaisen verkoston yllä.

– Maailmanlaajuiset merenalaiset verkostot ovat äärimmäisen tärkeitä paitsi energiantoimituksille myös internetin vakaudelle. Tärkeydestään huolimatta niitä ei ole juurikaan suojattu hyökkäyksiä tai sabotaasia vastaan, sanoo Saksan puolustusvoimien korkea-arvoinen edustaja Spiegelin mukaan.

Turvallisuusviranomaisten mukaan tällaista hyökkäystä voitaisiin odottaa vain valtiolliselta toimijalta. On kuitenkin epäselvää, voisivatko Itä-Euroopassa sotivat Venäjä tai Ukraina olla iskun takana.

Lehden mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu olevan kykeneväisiä tällaisen operaation toteuttamiseen. Selkeää poliittista intressiä ei kuitenkaan ole näkösällä, joskin Venäjä voisi syyttää iskusta muita.

Spiegelissä arvioidaan, että vaikka Ukraina voisi olla kiinnostunut Venäjältä tulevien energiatoimitusten katkeamisesta, poliittiset haitat olisivat kuitenkin mittavat. Lisäksi ukrainalaisjoukkojen ei lehden mukaan uskota kykenevän tämänkaltaisiin iskuihin.