Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Vir­ka­mies­läh­de USA:n hal­lin­nos­ta: Venäjä on vastoin sa­no­jaan kas­vat­ta­nut jouk­ko­jaan Uk­rai­nan rajan tun­tu­mas­sa jopa 7 000 so­ti­laal­la

Yhdysvaltojen ja Naton mukaan Venäjä on vastoin sanojaan lisännyt joukkoja Ukrainan rajalle. USA:n Biden ja Saksan Scholz vaativat Venäjältä konkreettisia liennytystoimia.

Helsinki/New York/Washington
Venäjä väittää aloittaneensa kaluston siirron pois Ukrainan rajoilta. Venäjän puolustusministeriön videolta otetussa kuvassa tankkeja on lastattu kuljetettavaksi Voronezhin alueella.
Venäjä väittää aloittaneensa kaluston siirron pois Ukrainan rajoilta. Venäjän puolustusministeriön videolta otetussa kuvassa tankkeja on lastattu kuljetettavaksi Voronezhin alueella.
Kuva: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Venäjän joukkojen määrä Ukrainan rajan liepeillä on kasvanut jopa 7 000 sotilaalla viime päivien aikana, sanoo medialle nimettömänä puhunut virkamies Yhdysvaltain presidentinhallinnosta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Venäjä sanoi tiistaina ryhtyneensä vetämään joukkojaan pois Ukrainan rajan tuntumasta. Virkamieslähde pitää kuitenkin maan ilmoitusta valheellisena. Osa sotilaista on saapunut hänen mukaansa paikalle vasta keskiviikkona.

Virkamiehen mukaan Venäjä voisi hyökätä Ukrainaan tekaistun syyn varjolla "millä hetkellä hyvänsä". Lähde syyttää Venäjän tekojen osoittavan muuta kuin sen puheet diplomaattisen ratkaisun hakemisesta.

Britannia: Rajaa kohti liikkunut helikoptereita ja kenttäsairaala

Samansuuntaista tietoa joukkojen liikkeistä on kerrottu myös Britanniasta, jonka sotilastiedustelusta kerrottiin keskiviikkona, että venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja, helikoptereita ja kenttäsairaalan on havaittu liikkuvan kohti Ukrainan rajaa.

– Toisin kuin he väittävät, Venäjä jatkaa sotilasvoimiensa kasvattamista lähellä Ukrainaa, sanoi Britannian puolustustiedustelun päällikkö Jim Hockenhull lausunnossaan muun muassa New York Timesin mukaan.

Hockenhullin mukaan Venäjä voisi paikalla olevilla joukoillaan suorittaa hyökkäyksen Ukrainaan.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Venäjän joukkojen kokonaismäärä näyttää olevan kasvamassa eikä vähentymässä.

– Olemme kuulleet viestin Moskovasta, mutta toistaiseksi emme ole nähneet liennytystä maastossa. Päinvastoin Venäjä jatkaa sotilaallisten joukkojen lisäämistään, Stoltenberg sanoi.

Biden ja Scholz vaativat Venäjältä konkreettisia toimia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat keskiviikkona puhelimitse Ukrainan tilanteesta. Myös Scholzin kanslian julkaisemassa tiedotteessa todettiin, että merkkejä Venäjän joukkojen vetäytymisestä ei ole vielä havaittu.

Tiedotteen mukaan valtionjohtajat ovat sitä mieltä, että tilanne Ukrainassa on äärimmäisen vakava ja uhka Venäjän hyökkäykseen yhä olemassa. Biden ja Scholz korostivat, että Venäjän on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.

Puhelinkeskustelu käytiin Scholzin tavattua tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvotusten Moskovassa.

Molemmat johtajat suhtautuivat myönteisesti Putinin lausuntoihin, joiden mukaan diplomaattisia ponnisteluja Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi olisi jatkettava.