Esiselvitys: Po­lii­sin mukaan Oulun kau­pun­gin­joh­toa ei epäillä vir­ka­ri­kok­sis­ta

Kärpät: NHL-asian­tun­ti­ja Kärp­pien yl­lä­tys­han­kin­nas­ta: ”Hy­vä­kun­toi­nen Nick Ritchie on yli­voi­mai­nen pelaaja Suomen lii­gaan”

Ukrainan pakolaiset: Marian syn­ny­tys alkoi samana iltana kun tieto Oulun pak­ko­läh­dös­tä tuli

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ve­si­lu­vat ot­te­ta­va tar­kas­te­luun – ää­nes­tän eh­do­kas­ta, joka haluaa toimia ym­pä­ris­töm­me suo­je­le­mi­sek­si

Sähköä tarvitaan. Sitä tehdään myös virtaavan veden avulla patoamalla järviä ja juoksuttamalla vettä turbiinien läpi. Vesistöjen säännöstely on luvanvaraista.

Luvat myöntää ja niitä valvoo viranomainen. Niissä määritellään, kuinka vesistöä voi säännöstellä ja kuinka säännöstelyn haittoja vähennetään. Luvanhaltija (yleensä voimalaitosyhtiö) toimii sitten saamansa luvan mukaisesti. Nykyiset luvat ovat vanhoja, pääosin 1950- ja 1960-luvuilta. Luvissa sanotaan, että niitä voi tarkastella, mikäli olosuhteet muuttuvat. Ja niin olosuhteet ovat tehneet.

"Luvanvaraisten vesistöjen ekologinen tila on muuttunut lupien myöntämisen ajankohdasta huonompaan suuntaan."

Ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut sademäärien kasvun, muutoksia sateiden ajankohdissa sekä altaitten jäätymisissä ja sulamisissa. Vettä tulee taivaalta enemmän kuin ennen. Ja eri aikaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.