Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ve­nä­läi­sen so­ti­las­ko­neen pu­toa­mi­nen Bel­go­ro­dis­sa yhä hämärän pei­tos­sa – Ukraina vaatii kan­sain­vä­lis­tä tut­kin­taa

Ukraina ei ole myöntänyt ampuneensa konetta alas ja on vaatinut kansainvälistä tutkintaa.

New York
Tutkija työskenteli koneen putoamispaikalla Belgorodissa. Kuvakaappaus venäläisestä tutkinnan yhteydessä kuvatusta videosta.
Tutkija työskenteli koneen putoamispaikalla Belgorodissa. Kuvakaappaus venäläisestä tutkinnan yhteydessä kuvatusta videosta.
Kuva: Handout / AFP / Lehtikuva

Venäjä käynnisti torstaina "terrorismitutkinnan" venäläisen sotilaskoneen putoamisesta Venäjän Belgorodissa keskiviikkona.

Aiemmin torstaina Ukrainan turvallisuuspalvelun avasi rikostutkinnan tapahtuneesta ja presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati kansainvälistä tutkintaa koneen putoamisesta.

Venäjä väittää Ukrainan ampuneen koneen alas ja surmanneen näin itse 65 ukrainalaista sotavankia, joiden se väittää olleen koneessa.

YK:n turvallisuusneuvoston oli myöhään torstaina Suomen aikaa määrä kokoontua New Yorkissa keskustelemaan tapahtuneesta. Ukrainan ihmisoikeusasiamies Dmytro Lubinets on pyytänyt myös YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) edustajia osallistumaan koneen putoamispaikan tutkintaan.

Venäjän mukaan kaikki koneessa olleet 74 ihmistä kuolivat. Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan koneen molemmat mustat laatikot on löydetty.

Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan sillä ei ole tietoa siitä, mitä Belgorodissa tapahtui tai mitä kone kuljetti. Ukrainalaismedia Ukrainska Pravdan mukaan Ukrainan puolustuslähteet olivat kertoneet sille heti tapahtuman jälkeen keskiviikkona, että kone olisi kuljettanut S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

"Venäläiset leikkivät ukrainalaisvankien hengillä"

Kremlin edustaja Dmitri Peskov syytti torstaina sotilaskoneen putoamisesta jälleen Ukrainaa. Peskovin mukaan vielä ei tiedetä, millaisia seurauksia tapahtuneella on vankienvaihdon jatkumiselle.

Presidentti Zelenskyi sanoi keskiviikkoillan puheessaan, että Venäjä "leikkii ukrainalaisvankien hengillä". Hän ei ottanut virallista kantaa siihen, mitä koneelle lopulta tapahtui ja mitä sotilaskone kuljetti.

– On selvää, että venäläiset leikkivät ukrainalaisvankien hengillä sekä heidän sukulaistensa ja meidän yhteiskuntamme tunteilla, Zelenskyi sanoi.

Ukraina on myöntänyt, että keskiviikkona oli määrä vaihtaa vankeja, mutta ei vahvistanut sitä, että pudonneessa koneessa olisi ollut ukrainalaisia.

– Meidän on selvitettävä tosiasiat niin hyvin kuin pystymme ottaen huomioon, että kone tuhoutui Venäjällä, meidän kontrollimme ulkopuolella, Zelenskyi sanoi.