Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Venäjän per­jan­tai­sis­sa is­kuis­sa Uk­rai­naan kuoli 25 ih­mis­tä, jou­kos­sa lapsia

Kiovaan kohdistettiin iskuja ensimmäistä kertaa yli 50 päivään.

Paikallisia ruumispussin vierellä Harkovassa 25. huhtikuuta.
Paikallisia ruumispussin vierellä Harkovassa 25. huhtikuuta.
Kuva: STRINGER

Venäjä teki iskuja useisiin Ukrainan kaupunkeihin perjantain vastaisen yön aikana, ja ukrainalaisviranomaisten mukaan niissä kuoli 25 ihmistä, joiden joukossa oli viisi lasta.

Pahinta tuhoa aiheutui Ukrainan keskiosassa sijaitsevassa Umanin kaupungissa. Iskussa kuoli 23 ihmistä, joista neljä oli lapsia. Pelastustyöntekijät käyttivät apunaan nostureita etsiessään eloonjääneitä monikerroksisen asuinrakennuksen raunioista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan ainakin kymmenen asuinrakennuksen vaurioituneen iskussa Umaniin.

– Jokainen tällainen hyökkäys ja julma toimi maatamme ja kansaamme kohtaan vie terroristivaltiota lähemmäs epäonnistumista ja seuraamuksia, Zelenskyi kirjoitti viestissään viitaten terroristivaltiolla Venäjään.

Iskuja tehtiin myös itäiseen Dnipron kaupunkiin. Kaupungin pormestari kertoi Telegramissa, että iskussa kuoli ainakin yksi nuori nainen ja kolmevuotias lapsi.

Kiovan ilmapuolustus tuhosi risteilyohjuksia

Pääkaupunki Kiovaan kohdistettiin iskuja ensimmäistä kertaa yli 50 päivään. Kaupunkia ympäröinyt ilmapuolustus tuhosi yön aikana ainakin 11 venäläistä risteilyohjusta, viranomaiset kertovat. Lisäksi ainakin kaksi lennokkia ammuttiin alas. Kiovassa ei tiettävästi ole aiheutunut henkilövahinkoja.

– 51 päivän tauon jälkeen vihollinen käynnisti uuden ohjushyökkäyksen Kiovaan, kaupungin sotilashallinnon johtaja Serhi Popko sanoi.

BBC kertoi räjähdyksistä myös Pultavan ja Krementshukin kaupungeissa.

Ukrainan asevoimien mukaan ilmapuolustus ampui alas 21 Venäjän ampumasta 23 ohjuksesta.

Ilmahälytys oli varhain perjantaiaamuna voimassa koko maassa.

Venäjän puolustusministeriö väitti, että iskut kohdistettiin ukrainalaisreservien väliaikaisiin sijoituspaikkoihin. Venäjän mukaan kaikkiin kohteisiin osuttiin.

Venäjä pommitti säännöllisesti Ukrainan kaupunkeja ja infrastruktuuria viime talvena, mutta massiiviset iskut ovat vähentyneet viime kuukausina. Taistelut Ukrainassa ovat nyt keskittyneet maan itäosiin, erityisesti Bahmutin kaupunkiin.

Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelu loppusuoralla

Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelut ovat tulossa päätökseen, sanoi Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov.

– Kalustoa on luvattu, valmisteltu ja osittain kuljetettukin. Globaalissa mielessä, olemme valmiita, Reznikov kertoi perjantaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi torstaina, että Nato-liittolaiset ja kumppanimaat ovat antaneet Ukrainalle kaikkiaan 1 550 panssaroitua ajoneuvoa ja 230 panssarivaunua. Yli 98 prosenttia Ukrainalle luvatuista taisteluajoneuvoista on Stoltenbergin mukaan toimitettu.

Naton jäsenmaat ovat toimittaneet Ukrainaan myös muun muassa ilmatorjuntajärjestelmiä ja tykistöä.

Juttu päivitetty kello 23.55.