Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Venäjän mukaan sen kon­su­laat­tiin Uk­rai­nas­sa on tehty polt­to­pul­lois­ku, suur­lä­he­tys­tö lähetti pro­tes­ti­kir­jeen Uk­rai­nal­le

Tass: Ukrainan suurlähettiläs Venäjällä kutsuttiin puhutteluun asiasta.

Kiova
Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tapahtumia jokavuotisessa loppuvuoden lehdistötilaisuudessaan.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tapahtumia jokavuotisessa loppuvuoden lehdistötilaisuudessaan.
Kuva: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML

Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainan Lvivin kaupungissa tehtiin perjantain vastaisena yönä polttopulloisku, jonka johdosta Venäjän suurlähetystö Kiovassa lähetti protestikirjeen Ukrainan ulkoministeriölle.

Asiasta kertoivat Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan sekä venäläinen uutistoimisto Tass. Venäjä luonnehti tapahtunutta terroriteoksi ja vaatii Ukrainalta anteeksipyyntöä. Sen mukaan iskusta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Asiasta kertoivat myös uutistoimistot Associated Press ja Reuters, joiden mukaan Lvivin poliisi tutkii tapahtunutta huliganismina. Suomessa asiasta kertoivat ensin MTV ja Iltalehti.

Ukrainan suurlähettiläs puhutteluun Venäjällä

Venäjän ulkoministeriön mukaan tuntematon tekijä heitti polttopullon Venäjän konsulaattirakennuksen sisäänkäynnin edustalle.

– On päivänselvää, että tämä röyhkeä teko oli seurausta russofobisen hysterian lietsonnasta Ukrainassa, mikä on lisännyt vihamielisyyttä Venäjän liittovaltiota kohtaan, lähetystön lausunnossa sanotaan.

Venäjä kertoi myös kutsuneensa Ukrainan Venäjän-suurlähettilään puhutteluun ulkoministeriöön.

Diplomaattiset ukaasit lähtivät liikkeelle tilanteessa, jossa Ukrainan ja Venäjän välit ovat historiallisen kireitä. Venäjä on koonnut Ukrainan-vastaiselle rajalleen suuret määrät sotilaita ja asekalustoa ja kiihdyttänyt sanasotaa mediassa.

Monet tahot pitävät mahdollisena, että Venäjän elkeet enteilevät uutta hyökkäystä Ukrainaan ja maiden välillä vallitsevan konfliktin eskalaatiota talven aikana.

Venäjä on käynyt matalan intensiteetin konfliktia Ukrainaa vastaan vuodesta 2014, jolloin se liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja ryhtyi tukemaan separatistitaistelijoita Ukrainan itäosissa.

Putin vaatinut takeita siitä, ettei Nato laajene

Aatonaattona torstaina pidetyssä perinteisessä vuoden lopun lehdistötilaisuudessaan Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti maan vaatimuksen turvatakuista sotilasliitto Naton laajentumista vastaan.

– Te vaaditte meiltä takeita, kun teidän pitäisi antaa takeet meille (Naton laajentumista vastaan), heti ja välittömästi, Putin sanoi vastauksena brittitoimittajalle kysyttäessä takeista siitä, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Putin myös toisti aiemmat väitteensä, joiden mukaan Nato tai sen jäsenet aikovat sijoittaa hyökkäysaseitaan Ukrainan alueelle. Vanhan toistoa oli myös se, että Nato olisi Putinin mukaan luvannut aikanaan olla laajentumatta "tuumaakaan itään" ja pettänyt sitten lupauksensa viidessä eri laajentumiskerrassa. Lännen mukaan moisia lupauksia ei Venäjälle koskaan tehty.