Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Venäjän iskussa Kra­ma­tors­kiin kuoli si­vii­le­jä – "pahan val­ta­kun­ta jatkaa tais­te­luaan"

Brittitiedustelu: Venäjän tykistöllä kranaattipulaa, jonka vuoksi maa ei ole kyennyt merkittäviin hyökkäyksiin viime aikoina.

Ukrainalaiset kunnioittamassa kaatuneiden sotilaiden muistoa Muistoseinällä Kiovassa tiistaina.
Ukrainalaiset kunnioittamassa kaatuneiden sotilaiden muistoa Muistoseinällä Kiovassa tiistaina.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Venäjä teki tiistaina siviiliuhreja vaatineen iskun Kramatorskin kaupunkiin Itä-Ukrainassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Zelenskyin mukaan ainakin yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui iskussa, jossa vahingoittui kuusi rakennusta.

– Pahan valtakunta jatkaa taisteluaan siviilejä vastaan, Zelenskyi sanoi.

Viime vuoden huhtikuussa ohjusisku Donetskin alueella sijaitsevan Kramatorskin rautatieasemalle tappoi kuutisenkymmentä Venäjän hyökkäystä pakenemassa ollutta siviiliä. Helmikuussa kolme ihmistä kuoli ja 20 haavoittui, kun venäläisohjus osui kaupungin keskustaan.

Venäjä pyrkii valloittamaan koko Donetskin alueen, jonka se kertoi viime vuonna liittäneensä osaksi Venäjää. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut alueliitosta.

Venäjän tykistön kranaattipula pahenee

Kuluneiden viikkojen aikana Venäjän tykistön kranaattipula on todennäköisesti pahentunut niin paljon, että kranaatteja joudutaan säännöstelemään rajusti rintaman eri lohkoilla, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Puolustusministeriön mukaan kranaattipula on lähes varmasti syynä siihen, etteivät Venäjän yksiköt ole kyenneet operatiivisesti merkittäviin hyökkäyksiin viime aikoina.

Ammuspulan vuoksi Venäjä on jo lähes varmasti turvautunut vanhoihin ammusvarastoihin, jotka on aikaisemmin luokiteltu käyttöön kelpaamattomiksi.

Venäjä on enenevässä määrin turvautumassa komentotalouden periaatteisiin aseteollisuudessaan. Kuluvan kuun alussa annetulla presidentin asetuksella kauppa- ja teollisuusministeriöllä on oikeus ohittaa puolustusvälineteollisuuden johtajien määräysvalta, jos nämä eivät pysy tuotantotavoitteissaan.

Puolustusministeriön mukaan Venäjälle on selvää, että aseteollisuuden kapasiteetti on yksi keskeisistä haavoittuvuuksista sen erittäin kuluttavassa "erityissotilasoperaatiossa".