Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Venäjä va­roit­ti taas Suomea ja Ruotsia Naton jä­se­nek­si pyr­ki­mi­ses­tä

Kremlin mukaan Suomen ja Ruotsin päätös hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä ei paranna Euroopan turvallisuutta.

Moskova
Kremlin edustaja Dmitri Peskov kommentoi maanantaina Suomen ja Ruotsin hakemista Natoon.
Kremlin edustaja Dmitri Peskov kommentoi maanantaina Suomen ja Ruotsin hakemista Natoon.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Kremlin mukaan Suomen ja Ruotsin päätös hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä ei paranna Euroopan turvallisuutta.

– Tämä on vakava asia. Asia, josta huolestumme ja tulemme seuraamaan hyvin tarkasti, mitä seurauksia Suomen ja Ruotsin valtaistuimelle nousu Natossa aiheuttaa käytännöllisellä tasolla turvallisuudellemme, joka on varmistettava täysin yksiselitteisellä tavalla, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov maanantaina.

Peskov muistutti myös, ettei Venäjällä ole aluekiistoja Suomen tai Ruotsin kanssa samalla tavalla kuin Ukrainan kanssa.

Venäjän varaulkoministeri varoitti

Jo aikaisemmin perjantaina Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov varoitti, ettei Suomen ja Ruotsin pidä elätellä harhaluuloja siitä, etteikö Venäjä reagoisi Nato-jäsenyyteen.

Venäjän mukaan Suomen ja Ruotsin päätökset hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä ovat vakava virhe.

– Tämä on jälleen yksi vakava virhe, jolla tulee olemaan kauaskantoiset seuraukset. Sotilaallisten jännitteiden yleinen taso tulee nousemaan, sanoi Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov venäläisten uutistoimistojen mukaan.

– On harmillista, että terve järki uhrataan sen vuoksi, että ylläpidetään jonkinlaisia kuvitteellisia ideoita nykyisestä tilanteesta, varaulkoministeri jatkoi.

Rjabkovin mukaan Suomen ja Ruotsin turvallisuus ei tule parantumaan päätöksen seurauksena ja Venäjä tulee ryhtymään toimenpiteisiin.

– Heidän ei pitäisi elätellä illuusioita siitä, että me vain siedämme tätä, Rjabkov vakuutti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi presidentti Sauli Niinistölle sunnuntaina, että hän pitää sotilasliittoon liittymistä virheenä, kun kaksikko keskusteli puhelimessa.

Ruotsissa valtiopäivät keskustelee tänään maan hallituksen viime viikolla julkistamasta turvallisuuspoliittisesta analyysistä. Käytännössä keskustelussa on kyse Nato-jäsenyydestä, jota tukemaan hallituspuolue sosiaalidemokraatit asettui eilen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Myös Suomessa eduskunta on aloittanut tänään Nato-käsittelyn. Se jatkuu vielä huomenna, sillä puheenvuoroja on pyydetty niin paljon.

Juttua muutettu 16.5. kello 14.26. Lisätty Kremlin edustajan Dmitri Peskovin kommentit.