Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Venäjä kes­kit­tää tais­te­lui­ta Sjev­je­ro­do­nets­kin val­lat­tuun kau­pun­kiin – Yh­dys­val­lat ja Saksa lä­het­tä­vät aseapua Uk­rai­naan

Yhdysvallat lähettää raketinheittimiä Ukrainaan, mutta ei Bidenin mukaan kannusta tai auta Ukrainaa iskemään rajojensa ulkopuolelle.

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle pienen määrän tulivoimaisia M142 HIMARS-raketinheittimiä ja niihin ampumatarvikkeita, joiden kantama on enimmillään 80 kilometriä eli selvästi pidempi kuin minkään Ukrainan tykistöaseen tähän mennessä.
Yhdysvallat lähettää Ukrainalle pienen määrän tulivoimaisia M142 HIMARS-raketinheittimiä ja niihin ampumatarvikkeita, joiden kantama on enimmillään 80 kilometriä eli selvästi pidempi kuin minkään Ukrainan tykistöaseen tähän mennessä.
Kuva: Yhdysvaltain armeija

Venäjän joukot hallitsevat nyt noin 70:tä prosenttia Sjevjerodonetskin kaupungista, kertoo Guardian-lehti. Luhanskin kuvernööri Serhi Haidain mukaan ukrainalaiset joukot ovat vetäytyneet heille parempiin asemiin, mutta jatkavat taisteluita kaupungissa.

Haidai kertoo myös, että Lysytshanskin kaupunki on nyt kokonaan ukrainalaisten hallussa.

– Kaikki Luhanskin alueen vapaat siirtokunnat ovat jatkuvasti tulituksen kohteena. Evakuointi on keskeytetty, Haidai kirjoitti Guardianin mukaan viestipalvelu Telegramissa.

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä keskittää hyökkäystään vahvasti Luhanskin alueelle. Tiedustelukatsauksen mukaan toukokuun kahden viimeisen päivän aikana taistelut Sjevjerodonetskin kaduilla voimistuivat venäläisten joukkojen lähestyessä kaupungin keskustaa.

Sotilastiedustelu arvioi keskiviikkoaamuna, että yli puolet kaupungista oli todennäköisesti Venäjän joukkojen hallinnassa.

Institute for the Study of War -ajatushautomon mukaan Venäjän hyökkäyksen keskittäminen Sjevjerodonetskin kaupunkiin ja Donbassin alueelle luo Venäjälle haavoittuvuuden Hersonin alueella.

Sjevjerodonetsk ja naapurikaupunki Lysytshansk ovat olleet viimeinen osa Luhanskin aluetta, joka ei ole Venäjän hallussa.

Yhdysvallat lähettää raketinheitinjärjestelmiä Ukrainan avuksi

Yhdysvallat lähettää Himars-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo nimettömänä medialle kommentoinut yhdysvaltalainen viranomaislähde. Ukrainalle lähetettävän järjestelmän kantamaksi jää noin 80 kilometriä.

Lähteen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaampia M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä. Myös kevyempiä M142 Himars -järjestelmiä on ollut Ukrainan toivelistalla.

Himars-järjestelmään asennettuun kasettiin voidaan ladata kerralla joko yksi ohjus tai kuusi rakettia.

Järjestelmän kantama riippuu käytettävistä ammuksista. Himars-järjestelmällä pystyisi ampumaan esimerkiksi myös ATACMS-ohjuksia, joiden kantama olisi 300 kilometriä. Yhdysvallat ei kuitenkaan aio lähettää ATACMS-ohjuksia Ukrainaan.

Lähetettävien ohjusjärjestelmien määrästä ei vielä ole tietoa.

Biden: Emme auta Ukrainaa iskemään rajojensa ulkopuolelle

Presidentti Joe Biden avasi Yhdysvaltain aikomuksia Ukrainan sodan suhteen New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan. Biden kertoi maan tavoitteena olevan demokraattinen ja itsenäinen Ukraina, joka pystyy puolustamaan itseään. Biden perustelee kirjoituksessaan Ukrainalle annettavaa aseapua sillä, että se antaa maalle mahdollisimman vahvan aseman rauhanneuvotteluissa.

– Kuten presidentti Zelenskyi sanoi, tämä sota loppuu vain diplomatian kautta, Biden kirjoittaa.

Bidenin mukaan Yhdysvallat ei lähde konfliktin aseelliseksi osapuoleksi, ellei sitä tai sen liittolaismaita vastaan hyökätä.

Biden kuitenkin sanoi, että Yhdysvallat lähettää Ukrainaan lisää aseapua, muun muassa kehittyneempiä raketinheitinjärjestelmiä, jotka on tarkoitettu avainkohteisiin iskemiseen Ukrainan taistelukentillä.

Ukrainalaisia sotilaita partioimassa lähellä rintamaa Bakhmutissa, Donetskin alueella tiistaina 31. toukokuuta.
Ukrainalaisia sotilaita partioimassa lähellä rintamaa Bakhmutissa, Donetskin alueella tiistaina 31. toukokuuta.
Kuva: STR

– Emme kannusta tai auta Ukrainaa iskemään rajojensa ulkopuolelle. Emme halua pitkittää sotaa vain aiheuttaaksemme Venäjälle kärsimystä, Biden sanoi.

Biden on kertonut jo maanantaina, ettei Yhdysvallat aio lähettää Ukrainaan sellaisia raketinheitinjärjestelmiä, joilla voitaisiin iskeä Venäjän puolelle.

Saksa aikoo toimittaa Ukrainaan modernia ilmatorjuntakalustoa

Saksa aikoo toimittaa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmän, joka riittää suojelemaan suurta kaupunkia Venäjän ilmaiskuilta, kertoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskiviikkona.

– Hallitus on päättänyt lähettää Iris T -järjestelmän, joka on uudenaikaisin Saksan nykyisistä järjestelmistä. Sillä voidaan suojata kokonainen suuri kaupunki Venäjän ilmaiskuilta, Scholz selvitti parlamentille.

Saksa aikoo niin ikään lähettää tutkajärjestelmän, joka pystyy havaitsemaan vihollisen rakettitulen.

Saksaa on syytetty hitaudesta Ukrainan aseistamisessa. Tiistaina Saksa kuitenkin ilmoitti sopineensa Kreikan kanssa, että Kreikka lähettää neuvostoaikaisia sotilasajoneuvoja Ukrainaan. Vastineeksi Kreikka saa modernia kalustoa Saksalta.

Saksa on jo aiemmin tehnyt vastaavan sopimuksen Tshekin kanssa ja neuvottelee sopimuksesta Puolan kanssa.

CNN: Ainakin 243 lasta on kuollut Ukrainassa

Ainakin 243 lasta on kuollut ja 446 haavoittunut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopussa. Asiasta kertoo yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan Ukrainan syyttäjäviranomainen.

Lisäksi lähes kaksituhatta oppilaitosta on vaurioitunut ja 181 oppilaitosta on tuhoutunut täysin.

Ukrainan syyttäjäviranomaisen mukaan luvuista puuttuvat vielä tiedot niiltä alueilta, joissa käydään aktiivisia taisteluja.

Unicef puolestaan kertoi keskiviikkona 262 lapsen vahvistetusta kuolemasta ja yli 400 haavoittuneesta. Järjestön mukaan yli viisi miljoonaa lasta on humanitaarisen avun tarpeessa Ukrainassa.

YK:n ihmisoikeusjärjestö OHCHR:n mukaan Ukrainassa kuolee joka päivä keskimäärin yli kaksi lasta ja haavoittuu yli neljä.

Zelenskyi: Eturintamaa on tarkasteltava kokonaisuutena

Presidentti Zelenskyi sanoi tiistain myöhäisillan puheessaan ukrainalaisjoukkojen menestyneen Etelä-Ukrainan Hersonin ja Koillis-Ukrainan Harkovan alueella, mutta hyökkäyksen keskiössä olivat Itä-Ukrainan Sjevjerodonetsk, Lysytshansk ja Kurahove.

– Eturintaman tilannetta on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Ei eniten huomiota herättävän ja kovimman taistelualueen näkökulmasta, vaan eturintamaa kokonaisuutena, Zelenskyi sanoi puheessaan.