Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Miksi somessa ihail­laan julk­kik­sia lähes vailla rihman kier­tä­mää, mutta ta­val­li­sen suo­ma­lai­sen luo­mu­ta­ka­lis­ton nä­ke­mi­nen on kau­his­tus?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ve­den­alais­ta luontoa kar­toi­te­taan sup-lau­doil­ta Pe­rä­me­rel­lä

Nallikarin läheisyydessä liikkuva tarkkaavainen suppailija saattaakin olla pohjoisen meriluonnon kartoittaja.

Kartoittaja työskentelee Oulun Pikkuleton saaren edustalla.
Kartoittaja työskentelee Oulun Pikkuleton saaren edustalla.
Kuva: Teemu Uutela/ely-keskus

Nallikarin läheisyydessä liikkuva tarkkaavainen suppailija saattaakin olla pohjoisen meriluonnon kartoittaja.

Pohjoisen Perämeren alueella tehdään heinä- ja elokuun aikana vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventointeja. Tavoitteena on lisätä tietoa pohjoisen Perämeren huonommin tunnettujen rannikkoalueiden lajistosta, luontotyypeistä ja lajien muodostamista yhteisöistä.

Kerättävää tietoa hyödynnetään alueiden käytön suunnittelussa ja  merialueiden tilaa kuvaavien mallien päivittämisessä. Kartoitusalueilta kerätään myös laajemmin tietoa esimerkiksi mahdollisista kunnostustarpeista.

Pohjois-Pohjanmaalla kartoituksia tehdään erityisesti Oulun läheisyydessä Nallikarin edustalla, Liminganlahdella, Haukiputaalla ja Hailuodossa. Kartoittajat liikkuvat myös Kalajoen ja Pyhäjoen alueella. Inventointeja toteuttavat sekä ely-keskus että Alleco Oy.

Lapissa kartoitukset painottuvat matalalle rannikkoalueelle ja ne toteutetaan erityisesti Simossa ja Kemissä, muun muassa Simojoen suulla, Simoniemen ja Karsikon edustalla sekä Kemin Ajoksessa. Inventoinnit toteuttavat Lapin alueella Eurofins Ahma Oy ja Albus Luontopalvelut Oy.