Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Var­hais­kas­va­tuk­sen so­sio­no­min osaa­mis­ta vä­hä­tel­lään

Nina Sajaniemi ynnä muut tuovat mielipidekirjoituksessaan (Kaleva 28.10./Lukijalta) esille, että varhaiskasvatuksen opettajista oli pulaa jo ennen varhaiskasvatuslain uudistamista. Tämä on totta, mutta tilastoista (esimerkiksi Keva) selviää, että lastentarhanopettajien työvoimavaje kasvoi voimakkaasti lakiuudistuksen myötä.

Ammattikorkeakouluissa varhaiskasvatuksen suuntaavat opinnot valinneiden opiskelijoiden määrä on romahtanut: koko maassa lasku on vuoden 2018 jälkeen kolmanneksen, Uudellamaalla jopa 35 prosenttia. Diakonia-ammattikorkeakoulussa varhaiskasvatuksen suuntaavat opinnot valinneiden määrä on laskenut yli kolmanneksella uudistuksen jälkeen.

"Varhaiskasvatuksen yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnot eivät asetu vastakkain vaan rinnakkain: molemmat tuottavat lasten hyvinvoinnin, kasvatuksen ja oppimisen ammattilaisia, hieman erilaisilla, toisiaan täydentävillä painotuksilla."

Tilastojen valossa on selvää, että lakimuutoksessa varhaiskasvatuksen sosionomeilta viety mahdollisuus pätevöityä jatkossa varhaiskasvatuksen opettajaksi on laskenut koulutuksen vetovoimaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.