Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jis­ta oli pulaa jo ennen la­ki­uu­dis­tus­ta

Opettajapula ratkaistaan kouluttamalla lisää opettajia ja parantamalla päiväkotien työoloja, ei väljentämällä kelpoisuusehtoja.

Ministeri Honkonen esittää kirjoituksessaan (Kaleva 26.10./Lukijalta) yksipuolisia tulkintoja päiväkotien opettajapulasta. Varhaiskasvatuksen opettajista oli kuitenkin pulaa jo ennen lakiuudistusta.

Päiväkodit toimivat ennen vuotta 2013 sosiaalihallinnon alaisuudessa, eikä varhaiskasvatuksen opettajien koulutustarvetta selvitetty. Yliopistojen koulutusmäärät jäivät liian alhaisiksi ja samaan aikaan sosionomeja koulutettiin moninkertaisesti enemmän.

Sosionomien sitoutuminen päiväkotityöhön oli kuitenkin tutkitusti heikompaa kuin opettajakoulutetuilla jo ennen lakiuudistusta, ja pulaa on nimenomaan opettajakoulutuksen suorittaneista, ei sosionomeista.

"Sosionomikoulutus ei ole uhattuna, ammattikorkeakoulut voivat edelleen vahvistaa koulutuksen profiilia sote-alan osaamisen tuottajana."

Tosiasiallisesti lakiuudistus vahvisti sosionomien asemaa: kaikki varhaiskasvatuskelpoisuuden saaneet sosionomit säilyttävät kelpoisuuden riippumatta siitä, ovatko työskennelleet päiväkodissa vai ei.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.