Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Va­pun­viet­toa on jat­ket­tu kul­kueil­la ja po­liit­ti­sil­la pu­heil­la – vap­pu­vii­kon­lop­pu sujui osassa maata jopa poik­keuk­sel­li­sen rau­hal­li­ses­ti, Oulussa liik­keel­lä oli lähinnä haa­la­ri­kan­saa

Helsingin poliisi tyhjensi Kaivopuistosta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yli 5 000 juhlijaa.

Helsinki
Vappuaaton sää oli Oulussa suorastaan surkea. Vappua juhlivatkin Oulussa lähinnä opiskelijat.
Vappuaaton sää oli Oulussa suorastaan surkea. Vappua juhlivatkin Oulussa lähinnä opiskelijat.
Kuva: Teija Soini

Vapunvietto jatkuu tänään hieman viikonloppua lämpimämmässä säässä.

Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on maanantaina ylimmillään 6–10 astetta ja maan pohjoisosassa 2–6 astetta. Päivällä vesi- tai lumikuuroja voi tulla lähinnä maan itä- ja pohjoisosassa.

Vappupäivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomen.

Ammattiliitto SAK:n perinteikäs vappukulkue Helsingissä lähti liikkeelle noin kello 11.30 Hakaniemen torilta. Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että SAK:n kulkueessa on mukana tuhansia ihmisiä. Kulkueen määränpäänä oli Kansalaistori, jossa pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin piti puheen kello 12.30.

Helsingin poliisi kertoi partioivansa vappupäivänä näkyvästi puistoissa, toreilla ja muilla yleisillä alueilla huolehtimassa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta sekä turvaamassa tapahtumia.

Pääkaupungissa presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ottivat vastaan perinteisiä vapputervehdyksiä Presidentinlinnan etupihalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Myös useat poliitikot pitivät puheita vapputapahtumissa ympäri Suomen. SDP:n puheenjohtajan paikkaa havitteleva Antti Lindtman puhui Tampereen vappujuhlassa, ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Turun kauppatorilla.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti vappupuheensa Facebookissa.

Tampereella marssitaan fasismia vastaan

Vappupäivänä Tampereella kokoontuu omaan kulkueeseensa avoimen rasistinen ja fasistinen puolue sinimusta liike. Tampereella pidetään myös Vappujen vappu -tapahtuma, joka on järjestäjiensä mukaan fasismia vastustava ja jota esimerkiksi antifasistiseksi itseään luonnehtiva Varisverkosto mainostaa sosiaalisen median kanavillaan. Tapahtuman järjestää Vappujen vappu -työryhmä.

Sinimustan liikkeen verkkosivujen mukaan heidän kulkueensa lähtee Laukontorilta iltapäivällä, ja Sisä-Suomen poliisille tehdyn tapahtumailmoituksen mukaan kulkue päättyy Hämeenpuistoon. Myös fasismia vastustavaan Vappujen vappu -tapahtumaan kuuluu järjestäjien mukaan puistojuhla Hämeenpuistossa.

Komisario Jani Mäkilä Sisä-Suomen poliisista kertoi perjantaina STT:lle, että poliisi pyrkii varautumaan kaikkiin tapahtumiin, jotka sillä on tiedossa.

Sää piti vappuaaton ylilyönnit kurissa

Vappuviikonlopun juhlinta sujui Suomessa pääosin rauhallisesti, useilta poliisilaitoksilta kerrottiin STT:lle vappupäivää edeltäneenä yönä.

Helsingissä poliisi tyhjensi sunnuntaina Kaivopuiston, josta poistui poliisin mukaan yli 5 000 ihmistä. Puiston tyhjentäminen kesti yhteensä reilut kaksi tuntia, mutta sujui pääosin rauhallisesti.

Poliisi kertoi ryhtyneensä puiston tyhjentämiseen sunnuntaina iltakymmenen jälkeen. Poliisi perusteli Twitter-päivityksessään puiston tyhjentämistä yleisellä järjestyksellä ja turvallisuudella sekä sillä, että suojataan ihmisiä rikoksilta ja häiriöiltä.

Havis Amandan – tutummin Mantan – lakitusta seurasi sunnuntaina poliisin arvion mukaan Helsingin keskustassa noin 60 000–70 000 ihmistä.

Lounais-Suomessa vappuaatto sujui poliisin mukaan niin ikään rauhallisesti, vaikka ihmisiä oli liikkeellä erittäin runsaasti.

Poliisi kertoo myös valvoneensa korostetusti nuorison alkoholinkäyttöä. Poliisin tiedotteen mukaan poliisi joutui puuttumaan nuorison alkoholinkäyttöön viime vuotta vähemmän ja näin myös lastensuojeluilmoitusten määrä jäi pienemmäksi.

Myös Oulun poliisin alueella oli vappuaattona rauhallista, ja liikkeellä oli poliisin mukaan lähinnä haalarikansaa eli opiskelijoita.

Poliisi kertoi STT:lle aamuyöstä, että tehtäviä oli varsin vähäisesti, ehkä jopa tavalliseen kevätviikonloppuun ja aiempiin vappuihin nähden vähemmän. Yhdeksi syyksi poliisi uumoili huonoa säätä: lämpötila oli Oulun seudulla hieman nollan päällä, minkä lisäksi alueella satoi.

Meri-Lapissa poliisi kertoo vappuviikonlopun olleen poikkeuksellisen rauhallinen. Lapin harva-asutusalueilla poliisin työt taas painottuivat Kittilän Leville, jossa vappua vietettiin poliisin mukaan railakkaasti. Poliisi oli varautunut vappuun lisäämällä partioiden määrää Levin alueella.