Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Vapaan kelk­kai­lun alue avataan Suo­mus­sal­men ja Hy­ryn­sal­men kuntien rajalle – 1 340 heh­taa­rin alue saa­ta­neen käyt­töön tam­mi­kuus­sa

Metsähallitus on tehnyt sopimukset Suomussalmen ja Hyrynsalmen kuntien kanssa vapaan kelkkailun alueen perustamisesta Emäjoen varteen kuntien rajalle. Tavoitteena on, että alue saadaan käyttöön tammikuussa.

Alueesta ja alueen rajauksista on käyty yhdessä neuvottelut Metsähallituksen ja Hyrynsalmen kunnan kanssa joulukuun alkupuolella. Alueiden kaksivuotinen käyttöoikeussopimus allekirjoitettiin perjantaina 10. joulukuuta.

– Kelkkailualue on keskimäärin kuusi kilometriä pitkä ja kaksi kilometriä leveä ja se on kooltaan 1 340 hehtaaria. Alue sijaitsee Hallan itäpuolella ja se rajautuu moottorikelkkauraan, teihin ja Suomussalmen puolella lähelle Emäjokea. Rantaan asti sitä ei tulla turvallisuussyistä ulottamaan, kertoo tiimiesimies Ulla Lehtonen Metsähallituksesta tiedotteessa.

Vapaasta kelkkailusta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride.

Alueen tarkka rajaus ja säännöt julkaistaan Suomussalmen ja Hyrynsalmen kuntien nettisivuilla ja Suomussalmen Kelkkailijat ry:n nettisivuilla.

–  Käyttöönottoa varten on vielä tehtävä muun muassa aluekartat, ohjeet käyttäjille ja turvallisuussuunnitelma. Käyttöönoton tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin, toteaa tekninen johtaja Niina Kinnunen Suomussalmen kunnasta.

Kunnat vastaavat alueen merkitsemisestä ja opastamisesta. Käytännöntoimenpiteitä tehdään yhdessä Suomussalmen Kelkkailijat ry:n ja Hyrynsalmen Moottorikelkkailijat ry:n kanssa.

Suomussalmella Suomussalmen Kelkkailijat ry huolehtii kelkkaurien kunnossapidosta. Kunnossapitokustannuksia katetaan vapaaehtoisilla jäsenmaksuilla, kannatusmaksuilla ja kunnan avustuksella. Talkootyönä on tehty muun muassa kelkkauramerkkejä ja raivauksia.