Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Va­paa-ajan liik­ku­mi­nen on en­sim­mäi­nen kohde, josta au­toi­li­jat kar­si­vat – Mart­to­jen asian­tun­ti­ja vink­kaa, miten lo­ma­bud­jet­ti pysyy kasassa

Perhe maksaa tänä kesänä lomamatkailustaan enemmän kuin viime vuonna. Etenkin polttoaineen hinnannousu tuntuu. Hypätään kuvitteellisen Leinosen perheen matkaan ja katsotaan, mitä sen lomakassalta tänä suvena vaaditaan.

Inflaation vaikutukset tuntuvat ruokakaupan ja bensa-aseman kassalla.
Inflaation vaikutukset tuntuvat ruokakaupan ja bensa-aseman kassalla.
Kuva: Marleena Maliniemi

Kesäloma on koittanut kuvitteelliselle perheellemme. Kutsukaamme heitä vaikka Leinosiksi. Leinosia on neljä, vanhemmat ja kaksi lasta. Vuosi on ollut pitkä ja loma kauan odotettu. Leinoset ottavat auton alleen ja karistavat pyykinpesun, ruuanlaiton, harrastusten aikatauluttamisen ja kinailun kannoiltaan.

Leppoisa lomatunnelma saa kolauksen huoltoasemalla, jossa tankin täyttäminen maksaa tänä vuonna reilun 38 prosenttia enemmän kuin viime kesänä.

– Laskin juuri taannoin, että 50 litran tankkaaminen maksaa tänä päivänä 40 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Se on iso summa, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Autoliiton tekemän kyselyn mukaan juuri vapaa-ajan liikkuminen on ollut ensimmäinen kohde, josta autoilijat ovat polttoaineen kallistuttua karsineet.

– Vastaajistamme 37 prosenttia kertoi vähentäneensä nimenomaan loma- ja viikonloppumatkailua. Töissä on pakko käydä, niin karsiminen näkyy muussa kulutuksessa sekä liikkumisessa, Tolvanen jatkaa.

Inflaatio ajaa tarkkoihin suunnitelmiin

Vaikka polttoaineen hinta on korkea, ei Tolvanen usko, että se saisi suomalaiset jättämään kesälomamatkat väliin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.