Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vanha Kaleva: Tais­te­lut Sii­nail­la Is­rae­lin ja Egyptin välillä 50 vuotta sitten olivat laa­jim­mat sitten toisen maail­man­so­dan

Hailuodossa hirviporukka kaatoi ison sonnihirven, kun toimittaja ja kuvaaja Kalevasta olivat mukana seuraamassa hirvenmetsästystä.

– Se rymysi ryteikössä ennen kuin tuli näkösälle ja kerralla keikahti, Eeli Tero kertasi sonnihirven kaatoansa. Toimittaja Eero Matero ja kuvaaja Ilkka Laine Kalevasta seurasivat hirviporukkaa 50 vuotta sitten Hailuodossa.
– Se rymysi ryteikössä ennen kuin tuli näkösälle ja kerralla keikahti, Eeli Tero kertasi sonnihirven kaatoansa. Toimittaja Eero Matero ja kuvaaja Ilkka Laine Kalevasta seurasivat hirviporukkaa 50 vuotta sitten Hailuodossa.

Kaleva 19.10.1973. Kiivaat panssaritaistelut jatkuivat kolmatta päivää Siinain niemimaalla. Sotilasasiantuntijoiden mukaan israelilaisten ja egyptiläisten joukkojen väliset taistelut ovat laajimmat sitten toisen maailmansodan. Israelin tykistö ja lentokoneet moukaroivat egyptiläisiä ohjustukikohtia tukeakseen maajoukkojaan.

Israel sanoi vallanneensa sillanpääaseman Suezin kanavan länsirannalta. Israelin Suezin kanavan rintaman pohjoisosan komentaja kertoi israelilaisten panssariyksiköiden ylittäneen kanavan ja etenevän sen länsirannalle. Egypti puolestaan ilmoitti motittaneensa uuden israelilaisen iskujoukon, joka ylitti kanavan torstain vastaisena yönä ja aikaisin aamulla.

Diplomaattirintamalla huhut Neuvostoliiton pääministerin Aleksei Kosyginin oleskelusta Kairossa voimistuivat, mutta virallista vahvistusta asialle ei saatu. Hän ei ole esiintynyt julkisuudessa Moskovassa kahden viime vuorokauden aikana. Washingtonista kerrottiin, että Yhdysvallat ja Neuvostoliitto yrittävät päästä sopimukseen taistelujen lopettamisesta. Yhdysvaltain ulkoministeri Henry Kissinger on ollut yhteydessä Neuvostoliiton Washingtonin suurlähettilään Anatoli Dobrynin kanssa.

Israelia tukevia maita painostetaan öljyllä

Saudi-Arabia supistaan öljyntuotantoaan 10 prosenttia torstaista lähtien, kertoi Egyptin uutistoimisto Mena Saudi-Arabian radion ilmoitukseen viitaten. Kymmenen prosentin tuotannon supistus on voimassa marraskuuhun asti.

Tämän jälkeen vähennys mukautetaan öljyä tuottavien arabimaiden keskiviikkoiseen päätökseen supistaa tuotantoa viidellä prosentilla kuukaudessa. Toimen tarkoituksena on painostaa maita, jotka tukevat Israelia meneillään olevassa Lähi-idän sodassa.

Sievin Kiiskilään tulee tievalaistus osin talkoilla

Sievin Kiiskilään saataneen tievalaistus ensi syksynä. Kansalaisopiston järjestämässä keskustelutilaisuudessa Kiiskilän koululla esittävät kyläläiset kunnan edustajille kompromissiratkaisun. Kyläläiset lupasivat hankkia talkoilla tarvittavat 20–22 valopylvästä ja asettaa ne vielä paikoilleen. Kunta puolestaan hankkii tarvikkeet ja asentaa johdot ja valaisimet. Esitys vähentää kunnan kuluja 50 prosenttia.

Kunnanjohtaja Risto Haikola ja hallituksen varapuheenjohtaja, maanviljelijä Yrjö Sivula suhtautuivat esitykseen melko suopeasti. Hanketta kehittämään asetettiin toimikunta, johon tulivat Paavo Saarenpää, Paavo Kiiskilä, Erkki Erkkilä, Vilma Ojala ja Niilo Saarenpää.

Valtuustokäsittelyyn hanke menee helmikuussa ja lisämääräraha otettaneen ensi vuoden lisätalousarvioon.