Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Val­ko­pos­ki­han­het las­ke­taan vii­kon­lop­pu­na – Oulussa ha­vait­tu 250 linnun parvi

Valtakunnallinen Suomessa pesivien valkoposkihanhien syyskannan laskenta tehdään jälleen viikonloppuna 5.-6.9. Syyslaskennalla on seurattu lajin pesimäkannan kehitystä jo vuodesta 2008 lähtien.

Vuoden 2019 syyslaskennassa havaittiin yhteensä noin 33 700 valkoposkihanhea. Määrä oli 13 prosenttia suurempi kuin vuonna 2018. Perämerellä hanhia havaittiin muun muassa Raahessa, Oulussa ja Torniossa.

Tänä syksynä valkoposkihanhia on havaittu Oulussa noin 250 linnun parvi, joka on ruokaillut muun muassa Äimäraution raviradalla ja Heinäpään pallokentällä.

Kokkolassa on laskettu noin 350 valkoposkihanhen ja Torniossa runsaan sadan hanhen kerääntymät.

Valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta on viime vuosina kasvanut. Laji pesii myös Raahessa, missä nämä linnut kuvattiin Pikkulahden uimarannalla viime elokuussa.
Valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta on viime vuosina kasvanut. Laji pesii myös Raahessa, missä nämä linnut kuvattiin Pikkulahden uimarannalla viime elokuussa.
Kuva: Sandra Korhonen

Valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä seurataan BirdLife Suomen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Syyskannan laskenta tehdään elo-syyskuun vaihteessa ennen kuin arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen.

Myöhemmin syksyllä Suomessa levähtää jopa satoja tuhansia arktisella tundralla pesineitä valkoposkihanhia.

Lintuharrastajien toivotaan jälleen laskevan viikonloppuna havaitsemansa valkoposkihanhet ja ilmoittavan havainnot BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmään mahdollisimman tarkoin tiedoin. Toivottavaa on myös retkeilyn kohdistaminen valkoposkihanhien suosimille paikoille.

Valkoposkihanhi pesii lähes koko rannikkoalueella ja paikoin myös sisämaassa. Yhteenveto laskennan tuloksista julkaistaan ensi viikon aikana.