Pääkirjoitus: Oulukin tar­vit­see mo­ni­toi­mia­ree­nan, mutta liial­li­nen vil­kui­lu Tam­pe­reen suun­taan voi johtaa yli­mi­toi­tet­tuun rat­kai­suun

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mielipiteet: Älä riko leik­ki­puis­to­ja, ra­hoil­la saisi keinuja ja tram­po­lii­ne­ja, toi­vo­vat 5.-luok­ka­lai­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Val­ko-Ve­nä­jän pat­ti­ti­lan­ne voi jatkua pitkään – Lu­kas­hen­kol­ta ja mie­len­osoit­ta­jil­ta puut­tu­vat nopeat rat­kai­sut

Professori Vladimir Gelman ei usko Lukashenkon käyttävän laajasti väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko (oik.) on esiintynyt sotilasunivormussa ja aseistettuna viime päivinä. Laajassa voimankäytössä olisi kuitenkin riskinsä. Vieressä puolustusministeri Viktor Hrenin.
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko (oik.) on esiintynyt sotilasunivormussa ja aseistettuna viime päivinä. Laajassa voimankäytössä olisi kuitenkin riskinsä. Vieressä puolustusministeri Viktor Hrenin.
Kuva: ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL

Valko-Venäjä on jumiutunut viikosta toiseen jatkuvaan pattitilanteeseen, jossa mielenosoittajat kokoontuvat vaatimaan presidentti Aleksandr Lukashenkon eroa vilpillisten presidentinvaalien 9. elokuuta jälkeen.

Aseen kanssa poseerannut Lukashenko puolestaan roikkuu vallankahvassa ja yrittää kukistaa tai vaimentaa kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin professorin Vladimir Gelmanin mukaan nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä.

– Lukashenko ei voi käyttää liikaa voimaa. Hän pystyy kuitenkin vähäisiin väkivaltaisiin operaatioihin ja paineeseen aktivisteja vastaan, arvioi Gelman.

Tämä kattaa pidätykset ja ankarat kuulustelut.

Sunnuntaina eri kaupunkien kaduilla oli yhteensä satojatuhansia ihmisiä. Lukashenko uhkasi lopettavansa mielenosoitukset maanantaista alkaen.

Maanantaina kaksi pidätystä

Maanantaina Valko-Venäjän hallinto pidätti kaksi opposition koordinaationeuvoston jäsentä, kun nämä saapuivat Minskin traktoritehtaaseen.

Pidätetyt henkilöt olivat Olga Kovalkova ja Sergei Dilevski. Koordinaationeuvosto perustettiin viime viikolla yhdistämään oppositiota ja valmistelemaan vallanvaihtoa ja uusia vaaleja.

Gelmanin mukaan Lukashenkon liiallista voimankäyttöä hillitsee aavistus, että armeija ja poliisi voivat kääntyä häntä vastaan ja syrjäyttää hänet.

– Ei tule ampumisia väkijoukkoon. Etelä-Amerikassa on ennakkotapauksia, joissa armeija on kaapannut vallan diktaattorilta, Gelman sanoo.

Järjestäytyminen avainkysymys

Opposition menestymistä vaikeuttaa mahdollinen väsymys ja se, kuinka hyvin aikanaan erimieliset oppositiotahot pystyvät pitämään yhteisen sävelen.

Tätä yhdistymistä Lukashenkokin pyrkii hajottamaan esimerkiksi maanantain pidätyksillä.

Maanpaossa Liettuassa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vaati puolalaisessa Gazeta Wyborcza -lehdessä opposition koordinaationeuvoston ja Lukashenkon hallinnon välisiä keskusteluja.

Toistaiseksi Lukashenko pitää koordinaationeuvostoa rikollisena toimijana.

Opposition tärkeimpänä tavoitteena on Lukashenkon syrjäyttämisen lisäksi uusien vaalien järjestäminen.

Gelman arvioi, että ratkaisevaa opposition kannalta on, kuinka hyvin se pystyy järjestäytymään ja pysymään yhtenäisenä. Oppositio tuskin käyttää voimaa, mutta sen pitää varoa poliisin mahdollisia provosointiyrityksiä.

Venäjä odottaa

Venäjä tyytyy Gelmanin mukaan toistaiseksi pysyttelemään sivussa Valko-Venäjän sisäisistä tapahtumista.

Gelman arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin laskeskelevan, että lopulta Lukashenko kukistaa tai väsyttää mielenosoittajat ja pysyy vallassa.

Sen jälkeen Lukashenko jäisi kiitollisuudenvelkaan Venäjälle, joka on tukenut hänen pyrkimyksiään mielenosoitusten aikana.

Venäjä pitää Valko-Venäjää etupiirinään. Lukashenko on ollut Putinille hankala kumppani, mutta oman kansan pelko voi ajaa Valko-Venäjän diktaattorin hakemaan tukea suurelta naapuriltaan.

EU:n pahin pelko ei Lukashenko

Euroopan unioni puolestaan toivoo rauhanomaista lopputulosta Valko-Venäjällä, katsoo Gelman.

– EU ei pelkää Lukashenkoa vallassa, mutta se pelkää Venäjän tankkeja Valko-Venäjällä.

EU:lle pahin skenaario olisi se, että levottomuuksien jatkuminen Valko-Venäjällä johtaisi Venäjän väliintuloon ja maan sotilaalliseen miehitykseen. Tällöin Venäjän armeija olisi jo Puolan rajoilla ja lähellä Keski-Eurooppaa.

Valko-Venäjä

Vaarana myös talouskriisi

Levottomuudet ovat romahduttaneet Valko-Venäjän ruplan arvon.

Monet valkovenäläiset yrittävät vaihtaa rahojaan euroiksi tai dollareiksi, mikä syventää kotimaan valuutan syöksykierrettä.

Dollareista ja euroista on kuitenkin ankara pula, joten kaikki eivät pysty rahojaan vaihtamaan.

Euroon verrattuna kurssi oli maanantaina ennätysheikko 3,0186.

Valtiollisesta Valko-Venäjän pankista on viime viikolla yritetty nostaa 2,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta siellä on vain 100 000 dollaria, pankissa työskentelevä lähde kertoi Reutersille.

Valko-Venäjän talous on vahvasti riippuvainen Venäjästä. Maan vienti suuntautuu Venäjälle, ja energia puolestaan tulee pääosin Venäjältä.