Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Väi­tös­tut­ki­mus: Tyttöjä sul­je­taan ta­hat­to­mas­ti pois it-alal­ta

Oululaisen Fanny Vainionpään väitöskirja käsittelee lukiolaistyttöjen uravalintoja.
Oululaisen Fanny Vainionpään väitöskirja käsittelee lukiolaistyttöjen uravalintoja.
Kuva: Teija Soini

It-ala ei näyttäydy lukiossa kiinnostavana uravaihtoehtona tytöille, selviää Fanny Vainionpään Oulun yliopistoon tekemästä väitöskirjatutkimuksesta.

Ihmiset nuoren ympärillä saattavat usein tahattomastikin painottaa vanhoja ajatusmalleja. Esimerkiksi opinto-ohjaajilla on tärkeä rooli opiskelijoiden tutustuttamisessa eri ammatteihin, mutta heillä ei ole aina tarpeeksi tietoa eri aloista. Tämä voi vahvistaa sukupuolittuneita käsityksiä eri aloista.

– Näyttää siltä, että tytöt suljetaan tahattomasti pois it-alalta, mutta tytöt myös itse valitsevat muita opintoja. Teknologian käyttö opinnoissa ei lisää ymmärrystä alasta ja it-aiheiset valinnaiset kurssit jäävät usein valitsematta, Vainionpää sanoo.

Vainionpää väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 14. toukokuuta.

Lue myös 27.02.2021 julkaistu tilaajajuttu: "Ym­pä­ris­tö vies­tii, että tämä ei ole sinun jut­tu­si" – Oulussa tehty väi­tös­tut­ki­mus kertoo, että lu­kio­lais­tyt­tö­jen intoa IT-alal­le vä­hen­tää it­se­kri­tiik­ki ja epä­sel­vä mie­li­ku­va alan töistä