Vaalien siirto teki de­mo­kra­tias­ta tur­val­li­sem­paa, uskoo Oulun kes­kus­vaa­li­lau­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Aulikki Hei­no­nen – En­nak­koää­nes­tää voi myös ulkona

Vielä tammikuussa kuntavaalien onnistuminen arvelutti: mistä löytyisi toimitsijoita ja uskaltaisivatko kaikki uurnille?

Oulu
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja jatkuu tiistaihin 8. kesäkuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Arkistokuva.
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja jatkuu tiistaihin 8. kesäkuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Arkistokuva.
Kuva: Anssi Jokiranta

Mahdollisuudet kuntavaalien onnistuneelle järjestämiselle näyttävät nyt paremmilta kuin talvella, arvioi Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen (kesk.).

Vielä tammikuussa elettiin tiedossa, että vaalit olisivat olleet huhtikuussa. Ilmassa oli monia kysymysmerkkejä. Kysyttiinpä sitäkin, kuinka hyvin demokratian voisi katsoa toteutuvan, jos osa ei voisi äänestää ja osa ei uskaltautuisi äänestämään.

Heinonen kertoi tuolloin Forum24:lle, että suurimpana huolena oli kotiäänestämisen ja laitosäänestämisen toimittaminen.

– Miten saadaan vaalitoimitsijoita, jotka lähtevät uhkarohkeasti koteihin ja laitoksiin ja kuinka suojellaan ja varjellaan kotona ja laitoksissa olevia äänestäjiä? hän kysyi.

Epidemia ei ole väistynyt, mutta pelko sen räjähdysmäisestä kasvusta ja siitä johtuva epävarmuus ovat hälventyneet. Heinosen mukaan toimitsijoita on löytynyt kohtuudella.

– Esimerkiksi sairaaloihin on löytynyt sellaisia toimitsijoita, jotka ovat olleet sairaalassa töissä.

Vaalien siirto kahdella kuukaudella on myös tehnyt äänestämisestä turvallisemman tapahtuman suurimmassa vaarassa oleville eli iäkkäimmille ja riskiryhmille.

– Nyt suurin osa kotona äänestävistä, eli ikäihmiset ja laitoksissa olevat, on jo vähintään kertaalleen rokotettu. Siinä mielessä tilanne vaikuttaa huomattavasti turvallisemmalta kuin tammikuussa, Heinonen sanoo.

Pitempi aika

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja se jatkuu tiistaihin 8. kesäkuuta saakka. Kun vaaleja siirrettiin, ennakkoäänestysaikaa pidennettiin samalla kahteen viikkoon.

Tämän toivotaan tasaavan ruuhkia ennakkoäänestyspaikoilla.

Se edellyttäisi sitä, että äänestäjät muuttaisivat tapojaan. Aikaisemmat vaalit ovat osoittaneet, että monet jättävät ennakkoäänestämisen viime hetkeen, jolloin markettien auloissa on näkynyt pitkiäkin jonoja.

Heinonen sanoo hieman ihmettelevänsä tapaa. Hän kertoo itse lukeutuvansa niihin, jotka kiirehtivät äänestämään heti, kun se on mahdollista.

– Silloinkin on tietenkin monesti pieni ruuhka, kun innokkaimmat ovat jonottamassa.

Heinonen sanoo luottavansa oululaisiin, että pitempää ennakkoäänestysaikaa hyödynnetään.

Lipan alla

Vaalien siirtyminen kesään on myös parantanut mahdollisuuksia järjestää koronaturvallisempia ennakkoäänestyspaikkoja ulkotiloihin. Oulussa se on mahdollista pääkirjaston lipan alla.

Vaikka vaalien turvallisuus näyttää alun perin pelättyä paremmalta, Heinonen muistuttaa, että edelleen on oltava varovainen. Turvaväleistä, kasvomaskeista ja käsihygieniasta on huolehdittava suositusten mukaisesti.

Heinosen mukaan Oulussa keskusvaalilautakunta on varautunut siihen, että toimitsijoille on tarvittavat suojavälineet ja desinfiointiaineet.

Tammikuun epävarmuudessa odoteltiin oikeusministeriöltä ohjeistusta vaalien järjestelyistä. Sellaiset tulivat.

– Hyvähän se on, että ohjeistetaan, mutta ei niissä ohjeissa kyllä ollut mitään sellaista, mitä Oulun tai minkään muunkaan kunnan keskusvaalilautakunta ei olisi itse osannut ottaa huomioon, Aulikki Heinonen sanoo.

Oulun ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat löytyvät Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelut -sivustolta.