Kotimaa

Katri Kulmuni nousee val­tio­va­rain­mi­nis­te­rik­si – "Haluamme saada pääministeri- ja val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri-akselin toimimaan"

Katri Kulmunia esitetään Sanna Marinin hallituksen valtiovarainministeriksi. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 9.12.2019 7:01 | Päivitetty 9.12.2019 9:39
STT, Anna Leinonen

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä esittävät, että Katri Kulmuni ja Mika Lintilä vaihtavat ministerisalkkuja. Tämä tarkoittaisi sitä, että Kulmuni nimitetään Sanna Marinin hallituksessa valtiovarainministeriksi ja Lintilä elinkeinoministeriksi.

Kulmunin nousua valtiovarainministeriksi on ennakoitu siitä lähtien, kun hänet valittiin keskustan puheenjohtajaksi viime kesänä. Keskusta tiedotti ministerivalinnoistaan maanantaiaamuna.

– Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan. Se on pohja tälle uuden sukupolven punamullalle, Kulmuni sanoi kokouksen päätteeksi.

Lue myös: Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Muiden keskustan ministerien salkut puolue haluaa pitää ennallaan. Antti Kaikkonen jatkaisi puolustusministerinä, Jari Leppä maa- ja metsätalousministerinä ja Hanna Kosonen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon äitiysloman sijaisuuden ajan.

Kulmunin mukaan ei ole helppo paikka olla valtiovarainministerinä tilanteessa, jossa keskustan kannatus on parhaillaan alhaalla. Hänen mukaansa keskeistä Suomen ja keskustan menestyksen kannalta on kuitenkin se, että hallitusyhteistyössä onnistutaan.

Kulmuni lisäksi sanoi, ettei ajatellut salkunvaihdoksen hänen ja Lintilän välillä tulevan näin pian.

– Emme tienneet, että koko valtioneuvosto vaihtuu. Kun tällainen iso muutos tapahtuu, on tärkeää, että hallituksen voimakaksikko toimii. Se on punamultahallituksen pohja, hän sanoi.

Kulmunin mukaan keskustan ministeriehdokasvalinnat ovat syntyneet puheenjohtajan eli hänen esityksestään. Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, mikä muuttuu kun valtiovarainministeri vaihtuu. Kulmunin mukaan hän ja Lintilä ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja "puhelimet ovat pirisseet".

– Teemme keskustalaista politiikkaa sen puolesta, että suomalaiset työllistyvät ja että Suomi on hyvä paikka yrittäjille ja yrityksille, hän sanoi.

Uuden hallituksen rakentaminen jatkuu maanantaina. Uutta – tai uusvanhaa – hallitusta ovat muodostamassa samat viisi puoluetta, jotka olivat mukana Antti Rinteen hallituksessa. Puolueet ovat myös sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä täsmälleen samalla hallitusohjelmalla.

Sirpa Paatero palaa ministeriksi

SDP päätti ministeriehdokkaistaan sunnuntai-iltana. Puolueen ehdokas pääministeriksi on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka päihitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin niukasti äänin 32–29. Rinne arvioi eilen, että eduskunta pääsee äänestämään pääministeristä tiistaina.

SDP:n esitys työministeriksi on Tuula Haatainen, eurooppa- ja omistajaohjausministeriksi Tytti Tuppurainen, liikenne- ja viestintäministeriksi Timo Harakka ja kuntaministeriksi Sirpa Paatero. Krista Kiuru jatkaisi perhe- ja peruspalveluministerinä ja Ville Skinnari ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä.

Antti Rinnettä puolue ehdottaa eduskunnan varapuhemieheksi, kun Haatainen siirtyisi pois pestistä ministeriksi. Haatainen ottaisi työministerin paikan Harakalta, joka ei kuitenkaan siis jäisi vaille ministerin paikkaa vaan siirtyisi Marinilta vapaaksi jäävään liikenne- ja viestintäministerin pestiin.

Kulmuni sanoo, että keskusta tukee Antti Rinnettä (sd.) eduskunnan varapuheenmieheksi.

Paatero erosi kunta- ja omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun vuoksi. Nyt ehdotuksessa vastuu omistajaohjauksesta siirtyisi toiseen ministerinsalkkuun oululaiselle Tytti Tuppuraiselle. Paateron uuteen salkkuun jäisivät kuntien asiat.

RKP mukana hallituksessa

RKP vahvisti maanantaiaamuna, että puolue lähtee mukaan uuteen hallitukseen ja puolueen ministerisalkut pysyvät ennallaan.

RKP:n ministerit ovat puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Puoluesihteeri Fredrik Guseffin mukaan RKP:n puoluehallitus ja eduskuntaryhmä ovat sopineet asiasta sähköpostitse.

RKP:n lisäksi vihreiden ja vasemmistoliiton on määrä päättää maanantaina, lähtevätkö ne mukaan tulevaan hallitukseen. Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät kokouksensa iltapäivällä.

Keskusta ja SDP päättivät hallitukseen lähtemisestä jo sunnuntai-iltana.

Juttua päivitetty 9.12. kello 8.24 tiedolla siitä, että RKP lähtee mukaan hallitukseen.

Juttua päivitetty 9.12. kello 9.15 keskustan ministeriehdokkailla.

Lisätty Katri Kulmunin kommentteja 9.12. kello 9.39.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (151)

Puolueiden väliset lehmänkaupat senkun rehottavat. Kansan etu on sivuseikka, josta ei paljon tarvitse välittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole mitään ihmeellistä, elämmehän monipuoluejärjestelmä-demokratiassa. Mietipä Vanhasen I hallitusta, kyllä elämä jatkui Jäätteenmäen eronkin jälkeen.

Onhan noita toki muitakin yhteiskuntamalleja, kuten vaikkapa venäläinen demokratia. Siellä säästytään tämän kaltaisilta lehmänkaupoilta.

Sitä paitsi korruptio on Suomessa tilastollisesti todella vähäistä, joten hyvät päättäjät meillä yleisesti ottaen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista ei ole olemassakaan kuin "venäläinen demokratia" - muuten kuin sisällöltään tyhjänä sanana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista päätellen näyttää siltä, että perussuomalaisilla on vaikeuksia kestää sitä, että Keskusta tekee haluamaansa politiikkaa ja saa tavoitteitaan läpi. PS huutelee oppositiossa saamatta juuri mitään aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kulmunin mukaan ei ole helppo paikka olla valtiovarainministerinä tilanteessa, jossa keskustan kannatus on parhaillaan alhaalla." MAHTAVAA, kohta kannatus on alle 5%:in, sitten alle 1%:n ja sitten päästäänkin viimein poistamaan puolue puoluerekisteristä. Valitettavasti kepulit ovat jo siinä vaiheessa puhaltaneet valtion rahat taskuihinsa, mutta se onkin sitten viimeinen kerta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuunille taitaa olla vaikeaa ihan kaikki, olisi pysynyt lastentarhassa ja laskenut liukumäkeä ,eikä puolueen kannatusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika näyttää, oletko oikeassa. Itse en usko noin vahvaan keskustan romahtamiseen.

Mutta ei tässä nyt sentään rosvojoukosta ole kyse, heh! Mitä historiaan katsotaan niin kyllä keskusta on perinteisesti ollut tolkku puolue, joka ymmärtää "ettei raha kasva puussa" sekä työpaikkojen tärkeyden. Pitää olla yhteiskunnan kassaan tulovirtaa, jotta voi järjestää vastineeksi hyvinvointipalveluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keskustan kannatus on ens toukokuussa 5 prosenttia, lyö nimikerkillä "sulla on synkkä kuva keskustasta" mun kans euron veto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli hallitus kaatuu, antaa se aseet edellisen kriisinkin käsikirjoittajille.
Keskustasta ei ole jäljellä enää kuin nimi.
Arvattavaksi jää vain, kutsutaanko Berneri takaisin valtioneuvoston jäseneksi?
Kulmuni aikoi harkita vasta sitten valtiovarainministerin salkkua kun keskustan kannatus on noussut.
Se siitä Rinteen erosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni "Meillä tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen."
Se siitä Rinteen erosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustasta ei ole jäljellä enää kuin nimi. Ei mitään tekemistä alkiolaisuuden kanssa jonka takia sitä äänestetty. Miksei yhdisty Vasemmiston kanssa suoraan? Melkoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen johtoviisikko on kovin homogeeninen, sellaiset tiimit voi olla vaikea saada toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa pitkästä aikaa erittäin hyvä kirjoitus hallitus puolueelta ja sen puheenjohtajalta, asiallinen, rakentava, yhteiseen hiileen on puhallettava ja puhallettava kovaa,näiden varaan on hyvä rakentaa, uuden ajan Punamullan pitkäaikaisen yhteistyön, entisten aikojen tapaan suomalaisten parhaaksi.
Punamulta ollut paras pohja ollut aina, jotkut valitti aikoinaan, että valtiolla on liian vähän velkaa, kun ei ole oikein mitään, se oli Urho Kekkosen aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni joutui puun ja parkin väliin. Uskottavuutensa vuoksi joutui ottamaan kovan pestin. Mikäli onnistuu työssään (toivottavasti onnistuu) ja hallitus pysyy pystyssä voi pitää paikkansa puolueessa. Mikäli hallitus kaatuu, antaa se aseet edellisen kriisinkin käsikirjoittajille. Kulmuni joutuu antamaan puoluejohtajana tilaa, joka kuvassa niskaan hengittävälle seuraajaehdokkaalleen.
Sitten onkin taas uusi linjamuutos hallitusohjelmassa ja Sipilä voikin valita, keskustan, vaiko kokoomuksen riveistä nousee ministeriksi, mikäli kiinnostaa. Arvattavaksi jää vain, kutsutaanko Berneri takaisin valtioneuvoston jäseneksi? Toden näköisesti kylläkään ei keskustan mandaatilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lilliputti puolueiden määrä vaan lisääntyy. Nyt ei oo oikeita puolueita enää kuin persut ja kokoomus. Muut ovat alle 15 prosentin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitit kai, että ainoastaan perussuomalaisilla on yli 20% kannatus. Muut on lillejä ja putteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksesta ja ministereistä puheen ollen; mitä Krista Kiuru on saanut soten suhteen aikaiseksi? Missä ovat ne sadat ja tuhannet hoitajat ja lääkärit, joita hän käden käänteessä ensi töikseen ministerinä aikoi palkata? Minne hävisi vanhusten hätä ja sosiaaliturvan uudistus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin pystyi estämään kokoomuksen ja Sipilän raharikkaiden pääsyn terveydenhuollon viimeisiin verorahoihin käsiksi pääsyn ja siitä kiitos hänelle. Hullu sotesotku kaatui ja Sipilä hävisi kaiken!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja julkiselle lääkärin vastaanotolle pääsy on edelleen luojassaan, kiitos Kiurun ja sosdemien jarrutuksen. Hieman kotikaupunkini tilanne alkaa parantua, kun viranomaiset siihen puuttuivat ja yllätys yllätys, jos julkiseen lääkäriin ei ole aikoja, kaupunki antaa maksusitoumuksen ja lähetteen yksityislääkärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (151)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image