Kotimaa

Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni nousee nyt valtiovarainministeriksi.
Kotimaa 9.12.2019 9:35 | Päivitetty 9.12.2019 11:12
Anita Simola

Keskustan puheenjohtajaa tarvitaan eturivissä siinä vaiheessa, kun hallituksen vihervasemmistosiipi alkaa kammeta suurempia ilmastotekoja.

Viikko pyörähti käyntiin kuinkas muuten kuin ministerinimiä jännittäessä.

Sunnuntai-iltana demarit kertoivat yllätyksellisestä ministerilistastaan.

Maanantaina aamulla keskusta päätti ministerimuutoksista puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamentaarikkojen yhteiskokouksessa.

Ennakkoon arveltiin, että puheenjohtaja Katri Kulmuni ottaa hallituksen kakkosnyrkin, eli valtiovarainministerin salkun ja valtiovarainministeri Mika Lintilä siirtyisi Kulmunin nykyiseen pestiin, elinkeinoministeriksi. Näin myös tapahtui hetki sitten päättyneessä kokouksessa. Puolue ehdottaa vain tätä ministerivaihtoa. Muut jatkavat.

Lintilälle tämä on vanhan kertausta. Toimihan hän viime kaudella saman salkun haltijana. Hän ei näyttänyt pettyneeltä, vaikka salkku vaihtuisikin astetta kevyemmäksi. Kansanliikkeessä pitää ottaa vastaan se tehtävä, jota tarjotaan. Totta.

Kun Kulmuni valittiin syyskuussa keskustan johtoon ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa, niin häneltä tivattiin useaan otteeseen, milloin hän aikoo ottaa hallituksen toiseksi raskaimman salkun itselleen.

Kulmuni ei antanut suoraan vastausta, mutta antoi ymmärtää, että Lintilä voisi jatkaa rahaministerinä toistaiseksi, ehkä Suomen EU-puheenjohtajakauden ajan.

Tämä kausi on pian ohi, joten vaihdos oli tässä mielessä odotettu.

Eri juttu on, mitä kenttäväki tuumaa vaihdoksesta. Kun Kulmuni valittiin johtoon, hän lupasi antaa puolueelle kaksi päivää viikostaan. Kenttäväkeä tuli kuulla entistä enemmän ja entistä herkemmin korvin.

Moni ajatteli, että tätä kenttätyötä voisi tehdä paremmin elinkeinoministerin kuin rahaministerin vaativalta tuolilta.

Todennäköisempi syy vaihtoon on kuitenkin se, että Kulmuni halutaan istuttaa eturiviin Sanna Marinin (sd.) noustessa pääministeriksi.

Nuoret naiset ovat julkisuudessa olleet yhtä pataa ja näyttäneen hyvin toimeen tulevilta. Mutta yhteistyö ja orastava luottamus punnitaan hallituksen varsinaisessa päivätyössä, joka on vasta alkamassa.

Helppoa ei ole. Taloustilanteen tarkastelu ja sen realiteetit ovat sylissä pian. Työmarkkinakierros polttelee jo nyt sormia. Mitä se onkaan keväällä, kun julkisen alan sopimukset päättyvät?

Eniten Kulmunia tarvitaan eturivissä siinä vaiheessa, kun hallituksen vihervasemmistosiipi alkaa kammeta suurempia ilmastotekoja.

Kaikki hallituspuolueet ylistävät kilvan hallitusohjelmaa. Ongelma siinä on se, että sitä tupataan tulkitsemaan monella lailla. Tässä kaikessa pyörityksessä luottamuksen rakentaminen takaisin sdp:n ja keskustan välille on iso ponnistus. Tuoreen puheenjohtaja Kulmunin pitäisi pystyä rakentamaan uuden sukupolven punamultaa, eikä aikaa ole yhtään hukattavissa.

Keskustan viimeinen gallup-tulos oli karmea. Puolue huiteli vähän yli kymmenessä prosentissa. Se ei ole paljon, kun muistetaan hulppeita yli 20 prosentin lukuja neljä vuotta sitten, kun Juha Sipilä (kesk.) aloitti pääministerinä.

Ironista asetelmassa on se, että osa keskustalaisista tiesi näin käyvänkin.

Kun Lintilää maaniteltiin alkukesästä mukaan puheenjohtajakisaan, hän heitti, ettei voi vetää vaalikierrosta, ja toimia samaan aikaan valtiovarainministerinä tehden budjettia. Lisäksi hän aavisteli, että kannatus voi lähteä vielä kesänkin luvuista alaspäin. Hän puhui kymppipuolueesta, ja sellainen keskusta nyt on. Ainakin toistaiseksi.

Juttua korjattu 9.12. kello 11.12. Mika Lintilä on nykyään valriovarainministeri eikä elinkeinoministeri.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

En kiistä etteikö hallituspuolueiden johto olisi (RKP:ta lukuunottamatta) nuorta ja varmasti kokematontakin. Mutta ei tämän perusteella voi väittää, että päin honkia tullaan vääjäämättä menemään.

Annetaan hallitukselle vähintäänkin paikka näyttää kyntensä. Palataan asiaan esim. juhannuksen paikkeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen jäsenten, ministereiden kokemattomuus vähentää uskottavuutta ja luottamusta, siten lisää myös poliittista epävarmuutta. Mitä voidaan odottaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin mitään hyvää on odotettavissa, Marin pääministerinä on luultavasti keskustan kannalta Rinnettäkin pahempi vaihtoehto, Kulmunki taitaa nyt astua siihen itseensä ja vie keskustan kannatusta alle 10 %...virheistä pitäisi oppia, mutta keskustassa näköjään ajatellaan, että virhe toisensa perään kääntyy voitoksi jossain vaiheessa.
Marin on profiloitunut erityisesti ympäristöasioissa. Hän kuuluu nuoreen punavihreään siipeen, joka lähestyy näkemyksiltään vihreitä ja vasemmistoliittoa.
Siinä sitä on keskustalla nielemistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että tämäkään hallitus ei ole kovin pitkäikäinen. Veikkaisin, että tämä hallitus ei juhannusta näe ja voi kaatua jo alkumetreilläkin jos alkavat oikeasti töihin, eivätkä siirrä tehtäviä koko ajan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse taas veikkaan, että Marinin johdolla hallitus laatii sisäiset pelisäännöt niin, ettei tapaus Rinne tule toistumaa.

Ei tule uutta hallituskriisiä eikä ennen aikaisia EK-vaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka todella uskoo Marinin kuuntelevan Kulmunia. Miten perinteinen turpeen ja lihatuotannon puolue kepu voi muuttua punavihreäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tiedä uskotaanko asiaan kepussa, mutta siinä vaiheessa kun sdp ja vihreät alkaa kaksin käsin pelastaa ilmastoa, niin keskustalla on vain pari vaihtoehtoa, hajottaa hallitus tai pudota pysyvästi alle 10 % puolueeksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin koskaan demokraattisen järjestelmän sisällä monipuoluehallituksen elo on yhtä juhannushäiden juhlaa. Ihan normaalia, että kitkaa löytyy hallituspuolueiden välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että tulee uusia tuulia ja siten uutta osaamista johtamiseen ja vanhat jäärät vaihtuvat. Ei aina vanhassa ole vara parempi sillä tarvitaan välillä uutta osaamista ja erilaisia ajattelutapoja. Hyvä näin, että uudistusta tulee! Kyllä Suomen eteen tehtävät toimet tarvitsevatkin uudistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka"

Matkalla kohti katastrofia... Mukavaa joulua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta, SDP ja Vihreät ovat keväällä totisen paikan edessä, kun ne ovat laittaneet Suomen & suomalaisten asiat sekaisin...
Heillä on nyt karmea vallanhimo. RKP on hallituksessa kuin hallituksessa, kunhan vaan ruotsinkielen asema säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla puolueilla on vallanhimoa. Tuskin sellaista puoluetta onkaan, joka ei halua valtaa ja hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tähän kun lisätään suunnilleen samanlainen kokoonpano vihreitä ja Rkp.ltä kuin aiemmin. Suorastaan pelottavaa ajatellakin, mitä tämmöinen hyysäyssakki tulee saamaan aikaan! Karmea tulevaisuus Suomen kansalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian kokemattomaksi menee nyt suomen johto. Tähänkun tosiaan lisätään vielä vihervasurit jo ennestään liikaa vihreään sommitelmaan niin pahalta,pahalta näyttää. Työ ja talous , noihin ei löydy osaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan entäpä jos ei kaadukaan, ja kaikki meneekin hyvin? Aivan täysin mahdollista, ainakin helpompaa nyt kun ei ole Sekoomus mukana sekoilemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvetuotannon lopettaminen Marinin käskystä on sen verran kova isku Pohjanmaalle, että jopa ruotsinkieliset alkavat äänestämään persuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vaativa paikka kahdelle nuorelle poliitikkotaustan omaavalle nuorelle kokemattomalle ihmiselle sovitella yhteen valtion talouden tiukkoja nyörejä ja kansan-/puolueen suosiota, varsinkin kun hallituskumppanipuolueissa samanlaista 'maailman asiat pitää saada kuntoon' mentaliteettia. Lintilän tapaisia kokeneita 'asiat edellä' tyyppej tarvittaisiin kipeästi enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image